Scheringa straks echte bankdirecteur
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Na jaren van schurken tegen de poorten van de financiële elite, gloort er hoop voor Dirk Scheringa. De oud-politieman, voorzitter van de Alkmaarse voetbalclub AZ, kunstmecenas en leningenkoning, hoopt zijn bedrijf DSB dit jaar nog om te vormen tot een volwaardige bank, de DSB Bank. Als dat lukt, kan Scheringa, die nu nog de baas is van de DSB Groep, zich vanaf volgend jaar bankdirecteur noemen. En dat staat wel zo chic.
 
‘Wij zijn nu nog geen bankbestuurders’, zegt Jaap van Dijk, de financiële man in het bestuur van de DSB Groep, het moederbedrijf van kredietbemiddelaars als Frisia, Becam en Postkrediet. ‘Maar we willen graag een echte consumentenbank worden. Dat is helderder voor de klant. En efficiënter voor ons.’
 
DSB heeft daarom bij de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, een vergunning aangevraagd om zich op korte termijn ook echt bank te mogen noemen. Nu mag slechts een klein onderdeel van de trits bedrijven uit de Scheringa-stal die titel dragen.
 
Volgens Van Dijk heeft de naderende invoering van de Wet Financiële Dienstverlening, die strenge eisen stelt aan partijen die leningen aan de man brengen, ‘helemaal niets te maken’ met het feit dat DSB opeens kiest voor een leven als bank.
 
Critici menen echter dat DSB door de koerswijziging de confrontatie met toezichthouder AFM ontloopt. De AFM zou het bedrijf te lastige vragen stellen over de leningen die het verkoopt. Onzin, zegt Van Dijk. ‘Wij zijn al transparant en worden straks nog transparanter.’
 
DSB ligt onder vuur van de politiek en van consumentenorganisaties. Het bedrijf zou door zijn agressieve verkoopmethoden vooral mensen met lage inkomens onnodig hoge schulden aanpraten. Scheringa heeft zich altijd fel verweerd tegen deze aantijgingen.
 
De beschuldigingen zijn volgens hem afkomstig van jaloerse banken, die marktaandeel verliezen aan DSB. In een interview twee jaar geleden beschuldigde Scheringa de banken ervan journalisten te betalen om hem in de media zwart te maken.
 
Dat lijkt vergeven en vergeten, nu het de DSB-baas goed uitkomt voortaan als bankman verder te gaan. Want dat speelt zeker mee, denkt Maasbert Schouten van Afab, een concurrent van DSB. ‘Kredietbemiddelaars hebben een flink imagoprobleem. Banken niet. Je komt als bank-adviseur veel makkelijker bij mensen binnen.’
 
© de Volkskrant