Leasebelegger sneller uit register van BKR
 
De Telegraaf 24 september 2005
 
 TIEL - Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil coulant omgaan met de schulden van leasebeleggers. Consumenten die hebben ingestemd met het schikkingsvoorstel van Wim Duisenberg, krijgen bijvoorbeeld geen aantekening in het BKR-register over hun beleggingsschuld.
 
Dat heeft het BKR gisteren bekendgemaakt. Het bureau heeft lange tijd nagedacht over een oplossing voor de registratie van beleggers in aandelenlease. Veel beleggers met geleend geld hebben geklaagd dat zij in de problemen kwamen. Door de BKR-registratie kunnen zij moeilijk geld lenen of een nieuwe hypotheek afsluiten.
       Het bureau in Tiel houdt een lijst bij van schulden die Nederlanders hebben. Dat overzicht moet helpen voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken. De speciale regeling die het BKR voor aandelenlease aankondigt, heeft gevolgen voor de registratie van vele tienduizenden consumenten die beleggen via de bank Dexia.
       Een belangrijke groep beleggers in aandelenlease zal minder problemen hebben om geld te lenen, omdat zij akkoord zijn gegaan met het voorstel van Duisenberg. Consumenten die zich erop beroepen dat hun leasecontract ongeldig is omdat de partner niet heeft mee getekend, worden volledig uit het BKR-register geschrapt.
 
Diverse grote belangenorganisaties voor beleggers reageerden verheugd op de aankondiging van het BKR. Volgens de stichtingen Leaseverlies en Eegalease kunnen beleggers die zijn ingegaan op het schikkingsvoorstel "binnenkort voorgoed het hele aandelenleasedrama achter zich laten".
       Beleggers in aandelenlease zijn met geleend geld naar de beurs gegaan. Door de daling van de beurskoersen sinds 2000 zijn veel beleggingen uitgemond in schulden. De leningen en de zogenoemde restschulden van leasebeleggers staan geregistreerd in Tiel.
       Enkele maanden geleden is onder aanvoering van Duisenberg een schikking getroffen tussen ontevreden beleggers en Dexia, veruit de grootste aanbieder van aandelenlease. Kern van het compromis is dat Dexia gemiddeld tweederde van de restschuld van zijn klanten kwijtscheldt. De overgebleven schuld krijgt geen vermelding in het BKR-register. Voorwaarde voor verwijdering van de aantekening is wel dat de beleggers voorheen netjes op tijd hun betalingen aan Dexia hebben overgemaakt.
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.