Dexia schikt in aandelenlease-zaak
Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn
 
DEN HAAG - Na een jarenlange strijd komt er voor de meeste gedupeerden een einde aan de aandelenlease-affaire. De stichtingen Leaseverlies en Eegalease hebben een schikking getroffen met de bank Dexia. Ruim 80 procent van hun leden kan zich in het ‘Duisenberg-akkoord’ vinden.
 
Dat hebben de twee stichtingen, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag bekendgemaakt.
 
Het akkoord is een uitwerking van de deal die in april tot stand kwam na bemiddeling door Wim Duisenberg, oud-president van De Nederlandsche Bank en van de Europese Centrale Bank.
 
In april was er nog kritiek op de overeenkomst. Een enquête onder de circa honderdduizend leden van Leaseverlies en Eegalease leverde nu echter een positief resultaat. Donderdag werd bekend dat 82 procent van de Leaseverlies-leden en 78 procent van de leden van Eegalease het akkoord steunen. Bij beide stichtingen heeft ongeveer 80 procent gereageerd.
 
‘De mensen willen er blijkbaar van af’, aldus een zegsman van de stichtingen. Eerdere onderhandelingen in 2002 en de bemiddelingspoging van de commissie-Oosting mislukten.
 
Alle aandelenleasebeleggers ontvangen binnenkort een concreet voorstel, waarop zij ja of nee kunnen zeggen. ‘Voor de meeste mensen zal deze schikking aantrekkelijker zijn dan een dure en tijdrovende gang naar de rechter’, meent Peter Paul de Vries, directeur van de VEB. Hij denkt dat het aantal procedures tegen Dexia, nu enkele duizenden, tot enkele tientallen zal dalen.
 
Ook Dexia, dat in 2000 de bank Labouchere van Aegon overnam en daarmee de Legioleaseproblemen binnenhaalde, is enthousiast over het akkoord. ‘Ik durf te hopen dat de kous hiermee af is’, stelt Dirk Bruneel, bestuursvoorzitter van Dexia. ‘De meeste cliënten zijn met deze regeling goed af.’
 
Het totale prijskaartje van de schikking bedraagt 1 miljard euro. Het aanbod heeft betrekking op ongeveer 350 duizend contracten. Dexia verwacht de overeenkomst dit najaar in de praktijk te brengen.
 
De problemen met de Legiolease-producten begonnen nadat de beurskoersen in 2000 na jaren van stijging weer gingen dalen. Consumenten hadden belegd in producten met namen als ‘de Vermogensverdriedubbelaar’, ‘het Vliegwiel’ of ‘de Hefboom’. Ze belegden echter met geleend geld, zodat ze na de koersdalingen niet alleen de waarde van de aangekochte aandelen kwijt waren, maar ook met een soms torenhoge schuld bleven zitten. Op het hoogtepunt van de beurshype, medio 2000, hadden een miljoen mensen aandelenleasecontracten lopen. Dexia wordt verweten de risico’s onvoldoende te hebben belicht.
 
De kater van de aandelenleaseconstructie heeft de particuliere interesse voor de beurs een flinke knauw gegeven. Het aantal particulieren dat belegt is in Nederland veel lager dan in andere landen. ‘Hopelijk kunnen we dit zwartboek nu sluiten’, zegt Gilles Hooft Graafland, voorzitter van stichting Leaseverlies. ‘Gezien de kosten van een rechtsgang is het voor beleggers verstandig dit akkoord te aanvaarden.’
 
Ger van Dijk van Leaseproces, een kantoor dat procedeert voor gedupeerde aandelenleasebeleggers, is het daar niet mee eens. ‘Uit recente uitspraken blijkt dat veel beleggers via een procedure hun volledig inleg kunnen terugkrijgen. Dat is meer dan ze krijgen als ze met het schikkingsvoorstel instemmen.’ Hij adviseert beleggers hun dossier sowieso aan een advocaat voor te leggen, om hun kansen bij een proces in te schatten.
 
© de Volkskrant