Sprintplan Aegon ongeldig wegens schending zorgplicht
 
Door Walter Devenijns
Economie, donderdag 23 december 2004
 
Utrecht -Gedupeerde aandelenleasebeleggers hebben gisteren een flinke overwinning behaald op Aegon die de verzekeraar mogelijk honderden miljoenen euro's kan gaan kosten. Volgens de Utrechtse rechtbank zijn de aandelenleasecontracten onder naam Sprintplan ongeldig.
 
Sprintplan werd van 1997 tot 2002 verkocht door Aegon-dochter Spaarbeleg. Met geleend geld stapten de klanten in een beleggingsfonds, dat wel een garantie tegen beleggingsverlies kende. Aan het eind van 2000 gingen de koersen op de beurs door de sluipkrach onderuit. Gevolg: beleggers waren hun inleg kwijt.
 
De verzekeraar werd veroordeeld wegens schending van de zorgplicht. Aegon had niet zoals wettelijk verplicht bij de potentiele Sprintplankopers geïnformeerd naar de hoogte van hun inkomen, de beleggerservaring of doel. Spaarbeleg handelde daarmee onrechtmatig jegens die personen die schade hebben geleden of nog zullen lijden. De belangenvereniging GeSP, ofwel Stichting Gedupeerden Spaarbeleg, had de procedure aangespannen. Piet Koremans, woordvoerder van de onlangs opgerichte belangenvereniging Pal, noemt de uitspraak een overwinning. "Iedereen kan nu met deze uitspraak in de hand naar de rechter stappen om zijn geld terug te eisen", zegt hij. Volgens hem gaat het om grote getallen: "Bijna niemand heeft bij met Sprintplan winst gemaakt. Aegon verkocht er zo'n honderdduizend. De inleg schommelde zo rond de 2800 en 14285 euro's per contract." Aegon denkt dat het meevalt. De uitspraak heeft voor de meerderheid van de kopers geen gevolgen: "We kunnen ons vinden in de denklijn van de rechter. In individuele gevallen zal het inderdaad niet goed verlopen zijn. Als je wao'er was en je kocht ook nog een 6 Sprintplannen dan was dat niet goed. Dat lossen we op. Inmiddels hebben we voor honderden gevallen een passende oplossing gevonden."
 
Vechten
 
FOCUS
 
Langzaam maar zeker beginnen de juridische procedures van gedupeerde beleggers te bijten. Dexia en nu ook Aegon, krijgen vaker rechterlijke uitspraken voor de kiezen, hoewel de meeste gevechten zullen doorgaan tot aan de Hoge Raad. Na het mislukken van de bemiddelingspoging van de overheid in de zomer zijn de rechters de laatste hoop voor veel gedupeerde beleggers geworden die voor miljarden euro's aan risicorijke contracten hadden gekocht
 
Copyright: Algemeen Dagblad