Doorbraak in Dexia-affaire
 
ALMELO - De Almelose rechtbank heeft een gedupeerde van de aandelenaffaire van Dexia volledig in het gelijk gesteld. Rechter Breitbarth verklaarde in zijn vonnis het leaseproduct, de ‘Allround Effect Maandbetaling’ nietig. Dexia Bank moet de gedupeerde Denekamper zijn ingelegde geld, in totaal zo’n 30.000 euro, terugbetalen.

Het is voor de eerste keer dat een rechter zo’n vergaand vonnis in de beruchte en zich al sinds 2002 voortslepende aandelenlease-affaire uitsprak. ‘Dit is voor de gedupeerden uit deze regio een opsteker,’ aldus de Enschedese advocaat E.H. Hoeksma die namens de Denekamper optreedt. Hoeksma heeft nog twintig zaken in behandeling met dezelfde constructie.
Het gaat in dit geval om een zogenaamde ‘depotleaseconstructie,’ volgens Hoeksma ‘een van de gevaarlijkste Dexiaproducten.’ Met de overwaarde van de woning werd daarmee een tweede hypotheek opgenomen die vervolgens op een beleggingsrekening werd gestort waarmee werd gespeculeerd.
Volgens het vonnis is de Denekamper nooit uitgelegd hoe de constructie werkte. Die onzorgvuldigheid is in strijd met de wet toezicht effectenverkeer en geldt daarmee als een onrechtmatige daad, waarmee de constructie nietig is verklaard.
Hoeksma noemt het een belangrijke uitspraak: ‘Het is het eerste echte eindvonnis in een gewone procedure, waarbij over de depotconstructie wordt geoordeeld. Dit geldt als een precedent.’ En er is nog een aantal zaken onderweg. Hoeksma sluit overigens niet uit dat Dexia in beroep gaat tegen het vonnis.
De affaire ontstond toen beleggers massaal met geleend geld naar de beurs gingen. Door de sterke koersdalingen rendeerden hun beleggingen te weinig om leningen en rente te kunnen aflossen. Velen raakten stevig in de schulden.
De Duisenberg-regeling moest een eind maken aan de juridische strijd tussen Dexia en duizenden boze klanten. Die schikking houdt in dat tweederde van de restschuld wordt kwijtgescholden. Voor die schikking hebben zich duizenden gedupeerden van leasebeleggingsconstructies aangemeld.
De uitvoering van de Duisenberg-regeling is weliswaar geschorst in verband met een onderzoek naar de aandelenhandel, maar de zogenaamde depotleaseconstructie valt er buiten.
 
Copyright © 2006 De Twentsche Courant Tubantia - alle rechten voorbehouden

Hier is deze uitspraak te lezen