Ontknoping in aandelenlease-drama
 
Algemeen Dagblad 23 januari 2007
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
AMSTERDAM - Tienduizenden gedupeerde aandelenleasers die met geleend geld belegd hebben op de beurs, zullen met spanning naar de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof uitkijken.
 
Het hof neemt donderdag om 16.00 uur een beslissing over het wel of niet verbindend verklaren van de zogenoemde Duisenberg-schikking.
 
Dexia Bank had het hof gevraagd de regeling, waarbij de inmiddels overleden oud-president van De Nederlandsche Bank Wim Duisenberg betrokken was, verbindend te verklaren. Mocht het hof daartoe besluiten, dan geldt de schikking van 1 miljard euro voor álle gedupeerde beleggers. Bij een verbindendverklaring kunnen gedupeerden niet zomaar doorgaan met procedures tegen Dexia.
 
De bank werd jarenlang belaagd door tienduizenden beleggers, die met een flinke restschuld bleven zitten na het ineenstorten van de beurs in de jaren 2002/2003. Ze hadden met geleend geld aandelen gekocht, maar de bank had ze bijna niets verteld over de risico's.
 
Daarmee lijkt de aandelenlease op de zogenoemde woekerpolis-affaire. Ook daar klagen klanten over de slechte informatie.
 
De oppositie tegen de Duisenberg-regeling is groot. Zo heeft Leaseproces.nl tienduizenden aandelenleasers verzameld, die ontevreden zijn over de 1 miljard euro. Dat bedrag is te laag, want wie zelf een procedure begint voor de rechtbank heeft een goede kans om meer geld 'te vangen', beweren ze. Ondertussen zijn duizenden juridische procedures tegen Dexia stilgelegd, in afwachting van de beschikking van het hof. Alleen al de Amsterdamse rechtbank telt 4500 rechtszaken die over de aandelenlease gaan.
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad