Verzekeraar neemt geen voorziening voor mogelijke claim
 
Aegon overweegt onderzoek naar Koersplan
 
Dinsdag 22 maart 2005 - EINDHOVEN – Verzekeraar Aegon overweegt een externe deskundige een oordeel te laten vellen over het eigen product ’Koersplan’. „Dat is zeker een reëele mogelijkheid“, stelt Aegon-woordvoerder J. Driessen. Cruciale vraag daarbij is of de verzekeraar heeft gefaald bij de voorlichting van klanten bij de verkoop van het product.
 
Volgens Driessen heeft Aegon vanaf 1990 ongeveer 450.000 Koersplannen in de markt gezet. Sinds enkele weken broedt de stichting Koersplandewegkwijt, waarvan Eindhovenaar J. Mulder secretaris is, op een miljardenclaim tegen Aegon. Naar het oordeel van de stichting heeft Aegon haar klanten gedupeerd.
 
Ondanks het mogelijke onderzoek naar Koersplan stelt de verzekeraar ’het volste vertrouwen in een goede afloop te hebben’. „Deze zaak is op geen enkele wijze te vergelijken met de affaire rondom LegioLease“, stelt Driessen. „Het gaat hier namelijk niet om beleggen met geleend geld, waarbij schulden kunnen ontstaan. Mensen hebben hooguit een klein verlies op de door hun ingelegde bedragen. In al onze brochures stond duidelijk vermeld dat geen sprake is van een gegarandeerde opbrengst. Daarmee is het product Koersplan voldoende conservatief neergezet.“
 
Sparen
Driessen geeft wel toe dat Aegon de vroegere Koersplan-verkoopbrochures anno 2005 anders zou invullen. „In de brochures wordt gesproken over sparen. Maar ja, in de jaren negentig had niemand verwacht dat de beurzen zo enorm zouden dalen. Het woord ’sparen’ zouden we nu niet meer op dezelfde manier gebruiken.“
 
De nieuwe publiciteitsgolf rondom Koersplan komt voor Aegon op een ongelukkig moment, beaamt Driessen. „We hadden net de zaak rondom LegioLease afgerond door een schikking met Dexia. En nu komt dit er weer bovenop.“ Gelet op de koersvorming van het aandeel Aegon zijn ook beleggers niet blij met de nieuwe onrust rondom de verzekeraar. De koers van het aandeel daalde de afgelopen week ruim vijf procent. „Wij zijn niet bang voor de claim en nemen ook geen voorziening. We zullen de buitenwereld van onze visie moeten overtuigen“, aldus Driessen. „Het duurt even voordat alle analisten in binnen- en buitenland zijn bijgepraat.“
 
Hoogleraren
 
In de affaire rondom Dexia werd in 2002 ook extern onderzoek gedaan. Drie hoogleraren van de Katholieke Universiteit Nijmegen kwamen destijds tot een conclusie die tot op heden niet door de rechterlijke macht is overgenomen.
 
Copyright © 2005 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden