Leasebeleggers ruiken bloed bij belegering

Door Walter Devenijns

Algemeen Dagblad 21 april 2005

Oud-bankpresident Duisenberg mag dan wel bemiddelen in de aandelenleaseaffaire, maar steeds meer banken komen onder vuur te liggen. Het aantal verenigingen voor gedupeerde beleggers rijst de pan uit.

Wie ooit aandelenleaseproducten verkocht, heeft een probleem. De gedupeerde beleggers hebben bloed geroken. Ze voelen zich gesteund door de rechters die steeds vaker bankiers en verzekeraars afstraffen. Ook de overheid en DNB bemoeien zich ondertussen met de affaire, want in elke straat woont een getroffen belegger. Het aantal verenigingen of stichtingen die de klachten van de leasebeleggers bundelt en daarna een boze advocaat stuurt, is bijna niet meer te tellen.

Hieronder een beknopt overzicht van de kwelgeesten die Dexia, Aegon, Fortis, Levob (nu Achmea), Nationale-Nederlanden, Ohra en restjes van SpaarSelect voor de rechter dagen of willen dagen.

1 Stichting Leaseverlies & Eegaverlies

Beide stichtingen zijn overduidelijk de belangrijkste tegenspelers. Samen vertegenwoordigen ze maar liefst 120.000 mensen. Target: Dexia. Doel: de Belgische-Franse bank moet de 4 miljard aan inleg terugbetalen. Ze krijgen steun van VEB en Consumentenbond. Duisenberg bemiddelt tussen de kemphanen. Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn of de oud-bankvoorzitter succes heeft.

www.leaseverlies.nl of www.eegalease.nl

2 Vereniging Consument & Geldzaken

Richt haar pijlen op Aegon en, sinds eergisteren, op Fortis. Aegon ligt onder vuur vanwege de verkoop van Sprintplannen van dochter Spaarbeleg, terwijl Fortis-dochter Groeivermogen zich voor de rechter moet verantwoorden wegens misleiding en schending zorgplicht. De vereniging steunt ook Stichting Juniorlease, een studentenclub die boos is op Dexia.

www.fortisgroeivermogen-claim.nl & www.sprintplanclaim.nl, of www.juniorlease.nl

3 Stichting Gesp uit Deventer.

Gesp staat voor:Stichting Gedupeerden Spaarconstructie. Oorspronkelijk een idee van de familie De Ruyter die een Sprintplan had gekocht. Ze zijn boos en `teleurgesteld' in Aegon. Ze boekten eind vorig jaar een klinkende overwinning. De rechter verklaarde de contracten ongeldig. De verzekeraar was `vergeten' te informeren naar de hoogte van de inkomens, beleggerservaring- of doel.

www.stichting-gesp.nl

4 De Vermogensmonitor

Werkt vaak samen met stichting Adviesverlies. Deze commerciële instelling schopt tegen veel partijen. De monitor onderzoekt momenteel de rol van Delta Lloyd bij de verkoop van leaseproducten van Gelink Adviesgroep. Het zouden 'dubieuze' constructies zijn, waarbij de klanten veel geld verloren. Binnenkort wordt Delta Lloyd aansprakelijk gesteld voor 'roekeloze kredietverlening'. Daarnaast houdt de Vermogensmonitor - actief sinds de krach van 1987 - Nationale-Nederlanden en Ohra tegen het licht. En: Achmea-dochter Levob ziet `de ernst van de leaseproblematiek' nog steeds niet in.

www.vermogensmonitor.nl

5 Platform Aandelenlease (Pal)

Opgericht door oud-beroepsmilitair Piet Koremans, `slachtoffer' van een leaseproduct. Koremans voert geen procedures, maar zoekt de publiciteit om banken, vooral Dexia, onder druk te zetten. Moet niets van de bemiddeling van Duisenberg hebben. Alleen de banken worden er beter van. Op 1 juni organiseert hij een demo op het Haagse Malieveld.

www.platformaandelenlease.nl

Andere claimgroepen: Payback, Leaseleed (Dexia), Beursklacht (Dexia), Spirit (Aegon), Hefboom Waneffect (Levob).

Copyright: Algemeen Dagblad