Leasefamilie belaagt tussenpersoon

 

Door Walter Devenijns

 

Algemeen Dagblad Economie, vrijdag 21 januari 2005

 

De aandelenlease-oorlog breidt zich uit. Na de banken worden nu de kleinere tussenpersonen voor de rechter gedaagd.

 

Zo sleept de familie Peters tussenpersoon Poeljes vandaag voor de Rotterdamse rechter wegens misleiding bij de verkoop van Dexia-contracten. Dat bevestigt advocaat Peter Ruysch desgevraagd.

Dat een financieel adviseur voor de rechter wordt gedaagd is vrij zeldzaam binnen het leaseconflict. Meestal moeten bank én tussenpersoon, die namens de bank de leasecontracten verkocht, voor de rechter verschijnen. Makkelijk is de bewijsvoering niet. Nogal wat bemiddelaars zijn verdwenen of failliet gegaan. Zo werd Spaar Select, één van de grootste verkopers, enige tijd geleden aangeklaagd. Of de procedure succes heeft, is de vraag. Bijna alle kantoren van de voormalige schaatssponsor van Gianni Romme zijn gesloten, failliet gegaan of overgegaan naar de keten Marq.

De familie Peters die ondanks het mindere beursklimaat in 2001 toch zes Dexia-leasecontracten via Poeljes kocht, heeft nu een schuld van 92.000 euro na het ineenzakken van de koersen. Ze vinden dat de adviseur op moet draaien voor het verlies. Deze bemiddelaar uit Spijkenisse zou de familie misleid hebben, want volgens de advocaat wist de familie niet dat ze in een aandelenleaseconstructie stapte. ,,Ze hadden nog nooit belegd, maar wilden eigen geld en een gouden handdruk beleggen.'' Poeljes tuigde een ingewikkelde constructie op waarbij het de familie `duizelde van de zonnige voorspellingen', zo meldt de dagvaarding. Over de risico's geen woord. Folders werden niet gegeven.

Poeljes ontkent dat de familie niet op de hoogte was. De familieleden waren hebberig, wilden per se cashen op de beurs. ,,Ik heb heel goed op de zorgplicht gelet. Ze wilden zelf offensief beleggen, dat bleek ook uit hun beleggersprofiel dat ze ondertekend hebben. Ik heb wel 8 tot 10 keer met ze gesproken. Ze kregen wel folders mee naar huis, waar alles in stond. Ze wisten voor 100 procent waar ze mee bezig waren.'' Poeljes tekent aan dat dit de eerste keer is dat hij voor de rechter wordt gedaagd: ,,Ik wil niet de zondebok zijn van één familie, terwijl ik duizenden tevreden klanten heb.''

Overheid licht tussenpersonen door

De financiële `adviseurs' liggen de laatste tijd onder vuur. Niet alleen bij de aandelenleasers, maar ook bij de overheid. In een studie in opdracht van de overheid wordt geconcludeerd dat nogal wat adviseurs zich meer laten leiden door de provisie dan het belang van de klant.

Hoe ingewikkelder het product, hoe hoger de provisie. De Wet Financiële Dienstverlening, die dit jaar komt, moet de uitwassen beperken.

Toezichthouder AFM bekijkt sinds kort of de duizenden tussenpersonen van onbesproken gedrag zijn. Wie dat niet is, krijgt geen vergunning.

Copyright: Algemeen Dagblad