DSB mogelijk voor rechter

Door Walter Devenijns

De financiële dienstverlener DSB Groep (Frisia, Postkrediet) wordt waarschijnlijk voor de rechter gesleept door de net opgerichte stichting Stapelkrediet.

Focus

Nog meer affaires

Rob Silvertand van het Bossche advocatenbureau Van Ewijk Van de Wouw, kent de aandelenleaseconstructies als geen ander. Zo vocht hij tegen Dexia, de marktleider die inmiddels een schikking heeft aangeboden. Ook Fortis, Aegon en Levob hebben last van boze beleggers wegens verliezen bij risicovolle contracten. De vereniging Payback wil DSB eveneens voor de rechter slepen.

www.stapelkrediet.nl

De stichting vindt dat de AZ-sponsor duizenden klanten heeft misleid over de risico's van Hollands Welvaren, een aandelenleaseproduct.

De stichting strijdt voor gedupeerden die volgens advocaat Rob Silvertand twee keer gepakt zijn. Bij het afsluiten van een lening werd geadviseerd een Hollands Welvaren-contract te kopen. Dat contract was een lening voor de aanschaf van aandelen. De aandelen zouden na een bepaalde periode met winst verkocht kunnen worden voor het aflossen van alle kredieten.

Die rekensom ging niet op. De beurskoersen gingen na de eeuwwisseling onderuit. DSB-klanten bleven met twee leningen zitten. ,,Over de risico's werd niet gesproken. DSB liet alleen de gevel van het huis zien, maar niet de achterkant'', aldus Silvertand, ,,Binnen 30 minuten werd een dergelijke ingewikkelde deal afgewikkeld, de contracten rolden zo uit de printer. Mijn klanten waren niet goed voorgelicht.''

De advocaat wil met DSB praten over een financiële regeling. Mocht dat niet lukken, of het gesprek is niet succesvol, dan stapt Silvertand namens de stichting naar de rechter: ,,Rechtsmaatregelen zijn in dat geval onafwendbaar.'' Hoeveel cliënten Silvertand vertegenwoordigt, maakt hij niet bekend: ,,Het zijn er veel. De gemiddelde hoogte van een lening bedraagt tussen de 10.000 tot 15.000 euro.''

DSB ontkent dat de klanten misleid zijn. ,,We hebben ze prima voorgelicht. Uiteraard keken we naar de zorgplicht (waarbij de bank rekening houdt met de situatie van de klant red.). Dat kunnen we bewijzen, er zijn gespreksverslagen gemaakt.'' De woordvoerder tekent aan dat sommige leners per se Hollands Welvaren wilden hebben. Toentertijd liepen de koersen op de beurs extreem hoog op. ,,Mensen hadden geld nodig en vroegen om een extra lening'', aldus de DSB-woordvoerder.

DSB noemt zichzelf een kleine speler op de aandelenleasemarkt. ,,Ons marktaandeel was slechts 1 procent. Daarbij ging het om zo'n 10.000 contracten met een gemiddelde omvang van 7000 euro. De DSB is er niet bij gebaat als klanten problemen hebben. Mocht dat toch gebeuren dan gaan we om de tafel zitten, maar er zijn heel weinig mensen met problemen.''

Copyright: Algemeen Dagblad