Ook vaste klanten Ahold krijgen geld terug
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
Een bedrag van 1,1 miljard dollar moet Ahold uitkeren aan gedupeerde beleggers. Ze moeten zich echter wel zelf melden.
 
Het Ahold-boekhoudschandaal zorgt er niet alleen voor dat de rechters en het Openbaar Ministerie overuren maken, maar ook de Nederlandse banken zijn bezig met een gigantische operatie.
 
Ze moeten maar liefst 400.000 tot 450.000 beleggers opsporen die binnen een bepaalde periode Ahold-aandelen hebben gekocht en vastgehouden dan wel tijdelijk in bezit hebben gehad.
 
Zelfs ex-aandeelhouders die hun stukken zo'n vijf jaar geleden hebben verkocht, worden getraceerd. De reden: er is een bedrag te verdelen van 1,1 miljard dollar. Omgerekend 850 miljoen euro. Als de dollar tenminste niet verder wegzakt en als de betrokken advocaten en administratiekantoren niet torenhoge bemiddelingskosten in rekening brengen. Het geld is afkomstig uit een schikking die Ahold afgesloten heeft in de VS met een groep Amerikaanse advocaten.
 
Dat geld moet verdeeld worden over Ahold-beleggers die in de periode 30 juli 1999 tot en met 23 februari 2003 aandelen Ahold hebben gekocht of met verlies hebben verkocht. Alleen die groep krijgt een vergoeding. Opties worden niet vergoed, want het zijn slechts afgeleide producten van aandelen.
 
Volgens de schikking bestaan er twee soorten aandelen, die ieder een eigen schadevergoeding kennen. Wie in de periode van 30 juli 1999 tot en met 23 februari aandelen Ahold heeft gekocht en vastgehouden, krijgt naar verwachting 1,51 dollar per aandeel (omgerekend 1,16 euro). De belegger die in die periode aandelen heeft gekocht en deze stukken vóór 23 februari met verlies heeft verkocht, ontvangt 0,40 dollar per aandeel.
 
De Nederlandse belegger Herbert Duin (naam veranderd wegens privacyredenen) gelooft het wel. Een schikking? Honderdduizend euro verloor Duin en wat krijgt hij volgens de voorlopige berekeningen terug? Gemiddeld één dollar per aandeel! ,,Die ene dollar zet geen zoden aan de dijk. Dit is een flutvergoeding. Op opties Ahold verloor ik 50.000 euro, maar die worden niet vergoed. Dat is niet eerlijk,'' verklaart Duin bitter die dertig jaar een bankkantoor heeft geleid. ,,Dat deed pijn, maar ik ben niet failliet gegaan.''
 
Duin is inmiddels op zoek naar een advocaat, of beter gezegd naar een belangengroep die een advocaat heeft ingehuurd. Zelf een advocaat inhuren wil hij niet. ,,Dat kost me weer een paar duizend euro.'' Ondanks de volgens hem te lage vergoeding heeft Duin zich toch aangemeld bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de afwikkeling van de Ahold-claim coördineert.
 
Niet alleen de gewone aandeelhouder mag op een uitkering rekenen. Ook diegene die 'units' van het AH Vaste Klantenfonds bezit, mag uit de ruif van de schikking eten. Het klantenfonds belegde een deel van het geld immers in aandelen Ahold. Het fonds wordt opgeheven, maar wie slim is, houdt zijn stukken vast tot medio 2007.
 
Dan wordt bekend hoe groot de schadevergoeding is. Wie dan nog in het vaste-klantenfonds zit, ontvangt een bepaald bedrag per unit. Hoeveel geld de fondsbeheerder Aegon zal ontvangen, is niet bekend, meldt de Aegon-woordvoerster: ,,Daar waag ik me niet aan. Er zijn te veel onzekerheden. Hoeveel claims voor een schadevergoeding zijn er binnengekomen en hoeveel worden er toegekend? We rekenen erop dat we het schikkingsgeld ergens in de eerste helft van 2007 binnenkrijgen. Maar of dat gebeurt, is nog maar de vraag. Het speelt zich in de VS af. Dat proces kan altijd vertraagd worden.''
 
Nu de banken begonnen zijn met het aanschrijven van de beleggers zullen er meer claims binnenkomen.
 
Tot nu toe heeft de NVB 54.000 claimformulieren ontvangen. Wie denkt recht te hebben op de schadevergoeding moet één datum goed in de gaten houden. Tot 18 augustus kunnen de formulieren opgestuurd worden.. De banken sturen, als het goed is, een aanvraagformulier mee voor een claimformulier.
 
Copyright Algemeen Dagblad