Kritiek: AFM frustreert dialoog met belegger
 
VAN ONZE REDACTEUREN
 
ROTTERDAM - Er is brede kritiek op de Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat zij een goede dialoog tussen beursfondsen en hun aandeelhouders zou frustreren.
 
AFM-bestuurslid Paul Koster waarschuwde deze zomer dat bedrijven terughoudend moeten zijn in één-op-ééngesprekken met activistische beleggers. Hij ziet het gevaar dat onder druk koersgevoelige informatie wordt verstrekt.
 
Roderick Munsters, hoofd beleggingen bij pensioenfonds ABP, verwoordt bij een in Rotterdam gehouden symposium de onzekerheid: 'Wij hebben werkelijk geen idee waar de AFM nu precies naar kijkt. Het is alsof je in een pan met dikke erwtensoep zit te roeren.' Van de kant van de bedrijven riep Hagemeyer -cfo Tjalling Tiemstra op tot meer duidelijkheid.
 
Minister Zalm van Financiën liet gisteren tijdens het symposium weten dat hij met de AFM om de tafel wil gaan zitten. 'Wij gaan met de AFM kijken of we meer duidelijkheid kunnen geven over wat wel en niet mag', aldus de minister.
 
'Jammer dat de AFM de gesprekken met aandeelhouders in een kwaad daglicht stelt', zegt Morris Tabaksblat, oud bestuursvoorzitter van Unilever en de naamgever van de corporate governance-code. 'Een dialoog is van fundamenteel belang voor de relatie tussen het management en de aandeelhouder.' Volgens Tabaksblat is dit een 'mooie klus' voor de commissie-Frijns, die eind dit jaar aanbevelingen doet voor verbeteringen van de code-Tabaksblat.
 
De AFM vindt het 'jammer' dat de indruk is ontstaan dat de AFM waarschuwt tegen één-op-één gesprekken, aldus een woordvoerder. 'Dat hebben wij nooit gezegd. Maar als die indruk is gewekt, moeten wij daar wat aan gaan doen.'
 
'Wat wij wilden zeggen is dat zo'n gesprek goed moet worden voorbereid in verband met het risico dat koersgevoelige informatie wordt verstrekt', aldus de AFM-woordvoerder. Begin dit jaar organiseerde de toezichthouder na kritiek van de markt al voorlichtingsbijeenkomsten voor ceo's en cfo's over koersgevoelige informatie.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad