Verzekeraars omarmen AFM-rapport beleggingen
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - De verzekeringsbranche neemt de harde bevindingen van het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de kwaliteit van beleggingsverzekeringen uiterst serieus. 'Hier staat geen onzin in', reageert een zegsman van koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars (VvV).
 
De AFM concludeert dat beleggingsverzekeringen complex, ondoorzichtig en relatief duur zijn. Verkopers handelen maar in beperkte mate in het belang van de belegger, terwijl de informatieverstrekking over beleggingsverzekeringen onvolledig en niet altijd juist is. Minister Zalm van Financiën herhaalde dinsdag dat hij de kwaliteit van beleggingsverzekeringen 'zorgwekkend' vindt.
 
'Het punt is en blijft transparantie', reageert de VvV-zegsman. 'Het gaat erom hoe je de klant duidelijk maakt dat hij een beleggingsproduct koopt, welke kosten daaraan verbonden zijn, en dat die kosten in het begin worden genomen.'
 
Eerder leidden aandelenleaseproducten tot aanpassing van kwaliteitsvereisten voor banken en verzekeraars. Door koersdalingen op de aandelenmarkten bouwden klanten minder vermogen op dan de lening waarmee de aandelen werden gekocht. In tegenstelling tot leasebeleggen gaat het bij beleggingsverzekeringen om beleggen met eigen geld van de consument. Die koopt met de beleggingspolis, soms zonder het te beseffen, aanvullende verzekeringen. De premies daarvoor worden voldaan uit inleggelden in de beginjaren van verzekering. Eventuele aanwas van vermogen door koerswinsten laat zo langer op zich wachten.
 
Zalm sluit extra wetgeving niet uit, mochten de eigen maatregelen waar de sector op broedt in zijn ogen ontoereikend blijken. Hij rekent erop dat verzekeraars en assurantietussenpersonen vanwege het AFM-rapport beter hun best zullen doen om de kwaliteit van hun product te verbeteren.
 
Eind november of begin december presenteert de onafhankelijke commissie De Ruiter aanbevelingen voor zelfregulerende maatregelen. Verzekeraars en intermediairs mogen zelf weten of ze de adviezen volgen.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad