Dexia spreekt met dubbele tong over aandelenlease
 
van onze redactie economie
 
HEERENVEEN - Advocaat Tulp viel gistermorgen bijna van zijn stoel van verbazing. Plotseling is een intern cursusboekje van bankverzekeraar Dexia opgedoken, waarin de omstreden aandelenlease als een vorm van huurkoop wordt omschreven.
 
En dat terwijl Tulp al een paar jaar met Dexia de degens kruist voor verschillende rechtbanken. Telkens ontkent de bank dat er sprake is van huurkoop. De Heerenveense advocaat heeft het opgedoken document onmiddellijk ingebracht in lopende procedures.
 
De kwestie is van belang, omdat een huurkoopovereenkomst nietig is wanneer de handtekening van een echtgenoot of geregistreerd partner ontbreekt. Dat is bij de meeste aandelenleasecontracten zo. Betrokkenen zouden in dat geval aanzienlijk meer geld kunnen terugvorderen dan de vergoeding die de bank aanbiedt (de zogenaamde Duisenberg-regeling).
 
Na bemiddeling van Duisenberg (de inmiddels overleden oud- president van de Europese Centrale Bank) bood Dexia degenen die geld verloren door aandelenlease een gedeeltelijke vrijstelling van hun restschuld aan. Volgens Tulp en andere advocaten, die in totaal ongeveer zesduizend mensen bijstaan, valt er veel meer uit te slepen.
 
Wanneer de rechter mocht concluderen dat de aandelenlease een vorm van huurkoop is, kunnen alle gehuwden en samenwonenden hun volledige inleg terugvorderen als de handtekening van hun partner onder het contract ontbreekt. Advocaat Tulp schat dat dit bij een kleine 40 procent van de 200.000 tot 300.000 nog lopende contracten het geval is. GPD
 
Copyright de Provinciale Zeeuwse Courant