'PLOEGEN OP AKKER VAN LEASEVERLIEZERS' LEVERT NIETS OP'
Commissie Oosting geeft opdracht terug aan Zalm
 
De Telegraaf 18 juni 2004

Van onze verslaggevers
 
DEN HAAG, vrijdag
       "We zijn een heel eind gekomen, maar uiteindelijk telt het resultaat, en dat is dat we niet tot een schikking zijn gekomen tussen de aanbieders van aandelenleaseproducten en gedupeerde beleggers." Zo gaf Marten Oosting, voorzitter van de negen maanden geleden door minister Zalm (Financiën) ingestelde Commissie Geschillen Aandelenlease, gisteren zijn bemiddelingsopdracht terug aan de bewindsman. Naast zijn teleurstelling over het mislukken van de bemiddelingspoging sprak Oosting, lid van de Raad van State en voormalig Nationaal ombudsman, zijn ongerustheid uit over de stroom aan juridische procedures die op gang zal komen nu veel beleggers individueel naar de rechter zullen stappen.
 

• Bemiddelingspoging is volgens commissievoor-
zitter Oosting (l) niet zinloos geweest              

FOTO: WIM HOFLAND

        Crux in het mislukken van de opdracht van Oosting lijkt het conflict tussen Dexia, die de meeste gedupeerde beleggers achter zich aan heeft, en Aegon. De verzekeraar verkocht een aantal jaar geleden Bank Labouchère aan Dexia. Dat bleek een kat in de zak; Bank Labouchère was de aanbieder van de beleggingsproducten die gefinancierd werden met geleend geld. De producten zijn nu inzet van juridische procedures, want zolang de beurskoersen stegen ging het goed, maar toen drie jaar geleden de markt inzakte, keerde het tij. Winsten sloegen om in enorme verliezen, waardoor de veelal onervaren beleggers met enorme schulden en daardoor inmiddels zelfs in psychische problemen zitten. Bemiddelen tussen de aanbieders van de beleggingsproducten en de gedupeerden om te komen tot een algemene schikking, was de opdracht voor de commissie- Oosting.
       Dexia stelde echter als eis aan Oosting dat Aegon meebetaalt aan een schikkingsregeling. Aegon liet weten daar geen trek in te hebben. Oosting heeft wel met Dexia en Aegon samen en ook met Aegon apart onderhandeld, zo liet hij weten. "De pijn voor Dexia zit in de koppeling met Aegon. Het gaat bij een schikking namelijk om heel veel geld. We zijn bereid geweest het punt bij Aegon in te brengen, maar voor de rest valt het buiten onze opdracht", aldus Oosting. Ook de gedupeerden van andere aanbieders als Fortis, ING, Ohra, Aegon en Levob, lopen nu een gezamenlijke schikking mis. Het idee was dat ze bij Dexia zouden kunnen aanhaken.
       De commissie-Oosting ging op 3 september vorig jaar aan de slag. Medio maart had de commissie haar voorstel klaar. "Belangrijk bij het schikkingsvoorstel was dat het een zogeheten 'closed end' zou hebben, zodat er later niet alsnog procedures volgen", memoreerde Oosting de gang van zaken. In mei, toen de zaak volgens de opdracht afgerond had moeten worden, vroegen de aanbieders om uitstel. "Ik was toen al sceptisch", gaf Oosting aan. Pas op 12 juni kwam de reactie van Dexia, op basis waarvan Oosting en zijn commissie concludeerden dat het geen zin had door te gaan met de bemiddelingspoging. "Het tijdschema is niet te krap geweest", meende Oosting, omdat naar zijn mening de aanbieders al meer tijd gegund is om met een oplossing te komen. "De aanbieders hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, en er dient snel een oplossing te komen. Er moet niet jaren gewacht worden op een uitspraak van de Hoge Raad", aldus Oosting.
 
De commissie-Oosting komt in de tweede week van juli met haar definitieve rapport. Een week daarvóór beslist de rechtbank of het aangespannen groepsproces van de stichting Leaseverlies toegestaan is.
       In het definitieve rapport zullen onder meer suggesties staan voor 'hoe nu verder'. "Bemiddeling mislukt, zullen de krantenkoppen luiden", dacht Oosting zelf. "Het is echter geen zinloze actie geweest. We hebben behoorlijk geploegd op die akker. Partijen zijn dichter bij elkaar gekomen en ons eindrapport markeert wellicht een nieuwe fase." Suggesties die de commissie in dat eindrapport zal doen, zijn onder meer het concentreren van verschillende processen bij één rechtbank zodat de rechterlijke macht niet massaal belast wordt. Ook bekijkt hij of afspraken gemaakt kunnen worden met het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, zodat mensen met geregistreerde schulden vanwege het leasedrama tóch een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Minister Zalm is inmiddels in overleg mijn zijn collega Donner (Justitie) over de mogelijkheden van die suggesties. "U moet daar echter geen wonderen van verwachten", nam hij alvast wat hoop weg.
       De belangrijkste opponent van Dexia, Stichting Leaseverlies, waarin tachtigduizend gedupeerde leaseklanten zijn verenigd, spreekt van een ,,verbijsterende afloop". Men is laaiend over de houding van Dexia. ,,Dit is heel erg bitter. Een jaar lang hebben we gewacht op Oosting. En het resultaat? Helemaal nul", zo luidde de frustratie. Op 30 juni buigt de Tweede Kamer zich over de leasekwestie.