Dexia boos over dreigende onthulling geheim overleg
 
De Telegraaf 18 juni 2004

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM, vrijdag
       Dexia Bank, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten, voelt zich bedrogen door minister Zalm (Financiën). Wat werd aangekondigd als een onafhankelijke bemiddelingspoging van de door de minister aangestelde Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA), dreigt nu volgens Dexia uit te draaien op een „dolksteek in de rug van aanbieders”.
        Tijdens een inderhaast georganiseerde telefonische persconferentie haalt bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia Bank Nederland fors uit naar Oosting en diens opdrachtgever Zalm, die Dexia diezelfde middag de schuld geven van het mislukken van de onderhandelingen. Bruneel zegt zich in de toekomst wel drie keer te zullen bedenken voordat hij weer aan tafel schuift bij een „neutrale bemiddelingscommissie”.
       Dexia krijgt in zijn ogen niet alleen onterecht de schuld in de schoenen geschoven van het mislukken, maar zal straks – als dank voor het deelnemen aan de onderhandelingen – ook nog te maken krijgen met het juridische oordeel van de commissie over de aandelenleasekwestie. „Er blijft niets over van de toegezegde neutraliteit en discretie van de commissie- Oosting, nu minister Zalm hen in feite heeft gevraagd om partij te kiezen in hun eindrapport”, aldus Bruneel, die zegt dat het Oosting zélf is geweest die de onderhandelingen met leaseaanbieders heeft opgegeven. „Wij weigerden deze complexe zaak op een drafje af te ronden. Hij wilde alleen maar zijn deadline halen.”
 
 Ook andere aanbieders van aandelenleaseproducten zijn geschokt over de dreigende openbaarmaking van de vertrouwelijke onderhandelingen. „In overleg met Oosting zijn we heel erg ver gegaan, omdat hij had toegezegd dat alles volstrekt confidentieel zou blijven. Zalm wil nu dat de overeengekomen vertrouwelijkheid wordt opgeheven. Dat is schandalig”, aldus een directielid van een andere bank.
       Moederconcern Dexia in België liet gisteren de vraag open in hoeverre de Nederlandse dochter carte blanche heeft gekregen bij de afwikkeling van de pijnlijke affaire. Want hoe groot is de financiële ruimte die de Belgen hun geplaagde dochter hebben gegeven? En valt daaruit de strijdlustige houding van Dexia Nederland te verklaren? „Buiten Dirk Bruneel reageert niemand”, zo stelde een woordvoerster in Brussel. En diplomatiek: „U weet dat Bruneel ook in de raad van bestuur van het Dexia-concern zit. Hij kan dus voor beide spreken.”