Spaar Select kleedt zichzelf stiekem uit
 
door BART MOS
 
AMSTERDAM, zondag
De Tilburgse adviesketen Spaar Select, de belangrijkste verkooporganisatie van de omstreden aandelenleaseproducten van Dexia, probeert zo geruisloos mogelijk van de kaart te verdwijnen. Een kleine veertig dochterbedrijven zijn begin dit jaar van naam gewijzigd om failliet te kunnen gaan zonder dat er een haan naar kraait. Maar die opzet dreigt te mislukken.
 
De afgelopen maanden ging het licht reeds uit bij elf dochterbedrijven van de voorheen zo succesvolle adviesketen Spaar Select, bekend van de gelijknamige schaatsploeg met onder andere Marianne Timmer. Het gaat om de vestigingen in onder meer Maastricht, Roermond, Enschede, Hengelo en Leeuwarden, die vlak voor hun faillissementsaanvraag van naam gewijzigd zijn.
Ook dertig andere bv’s zijn, met hetzelfde voornemen, inmiddels voorzien van de schuilnaam ’Findi’. Slechts zes vestigingen blijven doorwerken als Spaar Select, hoewel overwogen wordt ook deze te hernoemen in het aanzienlijk neutraler klinkende ’Regio-adviseur’.
„De naam Findi hebben we gebruikt om te voorkomen dat de failliete bv’s zouden worden geassocieerd met Spaar Select. Dat is dus mislukt”, biecht financieel directeur Hubert Baardemans op. Hij zegt inmiddels behoorlijk spijt te hebben van deze opzet. „Het was onze bedoeling om zo onrust onder het personeel te voorkomen, maar de buitenwacht snapt het niet”, klaagt de directeur.
Spaar Select is al twee jaar aan het reorganiseren wegens de vrijwel geheel opgedroogde vraag naar fiscaal gefacilieerde verzekeringsproducten. Het aantal vestigingen werd afgelopen jaar drastisch teruggebracht en een miljoenen kostend nieuw hoofdkantoor werd na een slepend proces afgestoten. Ook de aanhoudend negatieve publiciteit over de zeer actieve rol die Spaar Select had in de advisering van aandelenleaseproducten, speelde de adviesketen parten.
 
Met 50.000 aandelenleaseklanten is Spaar Select verreweg de grootste verkooporganisatie geweest van Dexia en diens rechtsvoorganger Labouchere, onderdeel van Aegon. Enkele duizenden klanten sloten via Spaar Select een extra hypotheek om met de overwaarde van hun huis een aandelenleaseconstructie aan te kunnen gaan. De hogere hypotheeklasten werden daarbij betaald uit een beleggingsdepot. In feite namen zij een dubbele lening om te kunnen beleggen in aandelen, een zeer risicovolle constructie. In de praktijk raakten de depots namelijk zeer snel leeg, waardoor de woonlasten voor betrokkenen niet langer op te brengen waren. Velen werden hierdoor gedwongen hun huis te verkopen.
Diverse klanten spanden rechtszaken aan tegen zowel Dexia als Spaar Select. Afgelopen jaar kwam daar een veroordeling uit en vorige week deed de rechtbank in Roermond uitspraak in een zaak tegen Spaar Select Roermond. Ook daarbij werd de klant in het gelijk gesteld. Helaas behoort de betreffende vestiging van Spaar Select tot het failliete deel van de organisatie.
De zes curatoren in de reeks van Findi-faillissementen hebben onlangs besloten om hun krachten te bundelen. Curator Arjen Huisman van advocatenkantoor Daniëls, Dijkman & Huisman uit Almelo zegt dat wordt onderzocht of de houdstermaatschappij van Spaar Select aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade van schuldeisers, onder wie gedupeerde aandelenleasebezitters.
Directeur Baardemans reageert gelaten: „Als de claims van alle leaseklanten worden toegewezen vallen wij om. Spaar Select kan dat eenvoudigweg niet opbrengen.”
 
De Telegraaf 18 april 2004