Opnieuw nederlaag Dexia Bank tegen beleggend echtpaar
 
Van onze verslaggever
Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - De Belgische bank Dexia heeft opnieuw een slag verloren in de oorlog met ontevreden leasebeleggers. De kantonrechter in Amsterdam veroordeelde de bank tot het terugbetalen van bijna 50 duizend euro aan een beleggend echtpaar, omdat de echtgenote de contracten niet had ondertekend.
 
Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd vonnis. De kantonrechter oordeelt dat het beleggende echtpaar uit Gameren terecht de leasecontracten met Dexia had opgezegd. De bank had, volgens de rechter, nooit met geleend geld aandelen mogen kopen omdat was verzuimd om de contracten door beide echtgenoten te laten ondertekenen.
 
Dat is wel verplicht bij huurkoop-overeenkomsten. Bij aandelenlease is - zo is inmiddels de dominante opvatting onder juristen - sprake van deze vorm van koop op afbetaling. Dexia verzet zich hiertegen, maar lijkt deze juridische strijd te verliezen.
 
De rechtbank in Utrecht veroordeelde Dexia afgelopen week ook al tot het stopzetten van nieuwe incasso-procedures bij de twintigduizend beleggende echtparen die zich hebben verzameld in de Stichting Eegalease. Die voert een collectieve procedure tegen de bank, die vergelijkbaar is met de zaak waarin de Amsterdamse rechter gisteren vonniste.
 
Volgens Hendrik Jan Bos, de advocaat van het echtpaar dat zijn geld terugkrijgt, toont het vonnis aan dat beleggers die Dexia individueel aanspreken meer kans hebben. 'Eegalease is er nog lang niet. Mijn cliënten zijn heel vroeg begonnen met procederen. Daarom is er voor hun nu duidelijkheid. Dat is fijn voor onder de kerstboom, want ze hadden met hun kleine beurs tot in de lengte van jaren aan de restschuld bij Dexia vastgezeten.'
 
Bij alle kantongerechten in Nederland lopen rechtszaken tussen Dexia en boze beleggers. In eerste instantie won de bank de meeste zaken, maar er is nu een kentering gaande. Steeds vaker krijgen procederende beleggers (deels) gelijk van de rechter. Omdat Dexia vaak in hoger beroep gaat, is het einde van de slepende strijd echter nog ver weg.
 
© de Volkskrant