Dexia erkent intern: lease is huurkoop
 
Dexia drukt personeel tijdens interne juridische scholingen op het hart dat aandelenleasecontracten een vorm van huurkoop zijn. Naar buiten toe heeft Dexia tot nu toe altijd bestreden dat lease huurkoop is.

Werknemers van Dexia Bank Nederland moesten op interne cursussen een Dexia-document leren waarvan de eerste zin luidt: 'Een effectenlease-contract kwalificeert als huurkoop.' Dit niet eerder openbaar geworden cursusmateriaal is in handen van deze krant.
Het 19 pagina's tellende scholingsdocument, getiteld 'Juridische aspecten van de effectenlease-praktijk', meldt zonder voorbehoud dat vereist is dat in Dexia's leasecontracten 'eenduidig wordt aangegeven wat het onderwerp van de huurkoop is'.
 
Dexia houdt zijn cursisten voor dat bij lease 'sprake is van huurkoop' en dat in de leasecontracten van onder meer Winstverdriedubbelaar en Triple 'alle regeltjes zijn gevormd naar de juridische aspecten van huurkoop'.

Onderwijs

Het opleidingsmateriaal is in ieder geval in 2001 door Dexia gebruikt voor onderwijs van zijn personeel. Maar ook daarna schrijft Dexia-dochter Legio ten minste tot 18 juli 2002 standaard aan klanten: 'Een aandelenlease-overeenkomst valt onder de Wet Huurkoop.' Zo meldt advocaat Harm Jan Tulp die ontevreden Dexia-klanten bijstaat.
Tulp concludeert uit de 'frapperende' cursus dat Dexia 'bewust alle rechters in het land iets anders voorhoudt dan wat Dexia zijn eigen medewerkers leert'. In de 6000 juridische procedures die nu lopen over aandelenlease stelt Dexia namelijk dat aandelenlease géén huurkoop is.
Ook in de procedure waarin het Amsterdamse Gerechtshof nu de redelijkheid toetst van de zogeheten Duisenberg-schikking, waarin Dexia twee derde restschuld kwijtscheldt, houdt Dexia vol dat lease geen huurkoop is.
 
Doller

'Het wordt steeds doller', reageert advocaat Jeroen Wendelgelst, die eveneens procederende Dexia-klanten bijstaat, op de Dexia-cursus. Hij noemt het 'te gek voor woorden dat Dexia er intern van overtuigd is dat aandelenlease huurkoop is, terwijl de bank de rechters willens en wetens het tegenovergestelde voorhoudt'.
De opstelling van Dexia in de rechtszaal 'ademt de sfeer van onwaarheden' en is mogelijk 'onrechtmatig geworden', meent Wendelgelst.
Huurkoopcontracten moeten door beide partners van getrouwde of samenwonende klanten zijn getekend, aldus de Dexia-cursus. Is dat niet het geval, dan kan het contract worden vernietigd, houdt Dexia de cursisten voor. Dat betekent volgens Tulp en Wendelgelst dat niet alleen de hele restschuld moet worden geschrapt, maar dat Dexia klanten ook hun inleg moet terugbetalen. De Dexia-cursus bewijst volgens hen dat de Duisenberg-schikking te mager is.
Dexia meldt desgevraagd dat er geen andere cursus is met een ander standpunt dan dat lease huurkoop is. Cursus-auteur Groenendaal was docent en jurist bij Dexia-dochter Labouchere. De discrepantie tussen het interne en het externe standpunt is volgens Dexia 'niet van belang' omdat intern 'in die tijd woorden niet echt op een goudschaaltje werden gewogen'.
 
VASCO VAN DER BOON
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

Het scholingsdocument van Labouchere (pdf) is hier te lezen