'Verschrikkelijk voor mijn gezin'

Enkele honderden eigenaren van aandelenleaseproducten hebben gisteren in Den Haag opnieuw aandacht gevraagd voor hun nijpende situatie. In de jaren negentig, toen de beurskoersen omhoog spoten, gingen zij beleggen met geleend geld. Toen de koersen daarna fors daalden, kwamen velen met grote schulden te zitten. De 'gedupeerden' zeggen slachtoffer te zijn, omdat zij fout zijn voorgelicht. Zij zouden nooit hebben geweten dat zij geld hadden geleend. Verslaggeefster Ria Cats sprak vier wanhopige mensen.


        'Van een kale kip kun je niet plukken
        en ik bezit alleen een kapotte tv en
        wat meubels'.          (foto GPD)

Koos van Gemert (51) uit Gemert, Brabant:
"Legiolease had me gouden bergen beloofd. Het geld dat ik zou inleggen, zou binnen een paar jaar zijn verdubbeld. Het klonk goed wat ze ons voorschotelden en ik geloofde het. Twintig contracten sloot ik af en drie jaar lang heb ik elke maand geld gestort. Die bedragen werden steeds hoger. Honderden euro's stortte ik maandelijks. Toen ben ik gestopt. Ook al, omdat ik inmiddels had gehoord dat Legiolease geen spaarfonds was. En dat we verlies konden leiden. Niet lang daarna kwamen de rekeningen en bleek ik een schuld van 200.000 euro te hebben. Dat kan ik nooit afbetalen, ik moet rondkomen van een WAO-uitkerinkje. Eerst schrok ik me wezenloos en werd ik gek van de stapels brieven van deurwaarders en incassobureaus. Daar groei je vanzelf overheen. Ze doen maar. Van een kale kip kun je niet plukken en ik bezit alleen een kapotte tv en wat meubels. Ik vind het wel verschrikkelijk voor mijn gezin."

Ella Bader (52) uit Vrouwenpolder, Zeeland:

"Elke avond werden mijn man en ik opgebeld door Legiolease. 'Heeft u onze folder gelezen?', vroegen ze. 'Als u bij de bank spaart, krijgt u maar 3 procent rente. Wij geven 12 procent'. Mijn man besloot met Legiolease in zee te gaan. Hij werkt niet meer en krijgt ook geen uitkering, dus hij dacht dat hij zo toch een pensioen kon sparen. Legiolease had hem verteld dat het rond 2010 bijna 40.000 euro aan ons zou overmaken. Nu stuurt het incassobureaus op ons af en vordert het 11.000 euro. Terwijl het ons nooit op risico's heeft gewezen. We hebben geen geld meer. Ik ben geestelijk helemaal kapot. 's Nachts wordt ik huilend wakker en overdag kan ik ook wel janken. Als we toch moeten betalen, moeten we eerst de dakpannen van ons huis, dan onze inboedel en uiteindelijk ons huis verkopen. Een lening kunnen we niet krijgen vanwege onze 'wanbetaling' bij Legiolease. Daar heb je dan je leven lang hard voor gewerkt."

Max van der Staal (61) uit Gorichem, Zuid-Holland:

"Ik werk al vanaf mijn veertiende en ik moet nog vier jaar. Daarna krijg ik alleen AOW en een klein pensioentje. Verder heb ik niets, want al mijn spaargeld is opgegaan aan Legiolease. Dat vreet aan je, dat zit constant in je hoofd. Ik loop de hele dag te malen en 's nachts kan ik niet in slaap komen. Soms gaat het wat beter, maar dan komt er weer een brief van het incassobureau of houden we een protestactie zoals nu. Dan ben ik er echt voortdurend mee bezig. Ik voel me heel erg opgelicht. Ze zouden die directie van Legiolease moeten oppakken, want ze hebben mij en heel veel anderen voorgelogen. Nooit hebben ze het woord 'lening' in de mond genomen. Ik wist niet eens dat ik mijn geld kon verliezen, anders was ik er helemaal niet aan begonnen. Ik dacht dat ik spaarde voor mijn oudedagvoorziening en nu zit ik met een schuld van 8000 euro. Het is vreselijk dat zoiets in Nederland kan gebeuren."

Wilma Moi-Thuk-Shune (65) uit Rotterdam:

"In maart 2003 zou Legiolease ruim 25.000 euro naar mij overmaken. Althans, dat dacht ik. In plaats daarvan kreeg ik een briefwaarin stond dat de aandelen waren gekelderd en dat ik ongeveer 7000 euro schuld had. Ik was zo verbaasd. Ik dacht dat ik spaarde voor mijn oude dag. Ik heb nooit in de brochures van Legiolease gelezen dat mijn geld werd geïnvesteerd in de beurs. En al helemaal niet dat ik mij in de schulden kon steken. Volgende week moet ik naar de rechtbank. Legiolease houdt me momenteel erg bezig. Eigenlijk wil ik alleen maar eerlijkheid. Legiolease heeft een fout gemaakt en moet die rechtzetten. Als het mijn schulden kwijtscheldt en een deel van mijn inleg terugstort, ben ik tevreden. Bedrijven als Legiolease zijn gewoon niet te vertrouwen, weet ik nu. Mijn vader was aangesloten bij sprintplan van Aegon en legde drie jaar lang geld in. Nu is hij dood en Aegon heeft mij, zijn erfgenaam, nooit uitbetaald."

Copyright © 2004 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden