Artikel uit BN/DeStem van 17-01-2004

Twee maal zoveel beleggers meldden zich

Veel klachten aandelenlease

Door Miranda Megens


Zaterdag 17 januari 2004 - AMSTERDAM – Vorig jaar hebben 1500 á 2000 gedupeerde beleggers bij het Dutch Securities Institute geklaagd over aandelenlease-producten. Dat is meer dan een verdubbeling van de 800 klachten die het jaar ervoor binnenkwamen over producten waarbij met geleend geld werd belegd.

Veel beleggers zijn met deze aandelenlease-constructie in grote financiële problemen gekomen doordat de beurzen inzakten. Honderdduizenden mensen moeten nu maandelijks nog flink bijbetalen op de aandelenlease-producten.

Het Dutch Securities Institute (DSI) is een instelling waar mensen kunnen klagen over beleggingsproducten. Het DSI moet ook toezien op de betrouwbaarheid van de effectenhandel. Naast de aandelenlease-klachten kreeg het DSI in 2003 nog eens 700 andere klachten binnen, tegenover 400 het jaar ervoor. Deze andere klachten gingen voornamelijk over de aard van de beleggingsadviezen.

Verplichtingen

Directeur A. Oosterholt van het DSI vindt dat de consument ook wettelijke verplichtingen moet krijgen als hij financieel ingewikkelde producten aanschaft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de plicht de financiële bijsluiter goed te lezen, de plicht om zijn financiële en persoonlijke omstandigheden goed kenbaar te maken en de plicht om bij problemen de schade te beperken.

Deze verplichtingen moeten volgens Oosterholt in de wet financieel toezicht worden opgenomen.

„Mensen denken vaak 'zeur niet, laat mij nou maar gewoon beleggen',“ zegt Oosterholt. „Maar het gaat ook om bewustwording bij de consument.“ Overigens worden de langverwachte uitspraken van de klachtencommissie van het DSI over aandelenleasezaken nu pas in februari bekend. Deze vonnissen zijn belangrijk omdat de Commissie Geschillen Aandelenlease ze gaat gebruiken bij haar bemiddelingspoging om een einde te maken aan het langslepende conflict tussen kopers en aanbieders van aandelenleaseproducten.

Het werk van de commissie ligt al weken stil omdat de uitspraken van het DSI telkens uitblijven. Honderdduizenden financiële slachtoffers van de aandelenlease-producten wachten op een uitspraak van de commissie in de hoop dat een einde komt aan hun financiële ellende.

Copyright © BN/De Stem