’Beleggingspolis in Tweede Kamer’
 
AMSTERDAM - De Tweede Kamer moet een staatscommissie instellen die een oplossing zoekt voor de onvrede over beleggingspolissen. Hierom verzoeken vijf belangenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dit om te voorkomen dat de rechtbanken wederom overspoeld worden door klagende consumenten, net als ten tijde van de aandelenleaseaffaire. 
 
Peter Paul de Vries, directeur van de VEB, sluit in De Telegraaf collectieve rechtszaken echter niet uit, al is dat gezien de vele typen polissen en verzekeraars „geen gemakkelijke opgave”.
 
De ophef rond de kosten van beleggingsverzekeringen begint meer en meer op de aandelenleaseaffaire te lijken die Nederland maandenlang in de greep hield. Net als de commissie-Oosting in de aandelenleaseaffaire naar een oplossing zocht, moet er nu ook een ’staatscommissie beleggingsverzekeringen’ komen.
 
Dat is althans de oproep van de Consumentenbond, Independer, de VEB, Vereniging Eigen Huis en Stichting Onderzoek Poliskosten. De belangenbehartigers stelden gisteren in een brief dat ze met het Verbond van Verzekeraars niet tot een generieke oplossing kunnen komen.
 
De Tweede Kamer reageert vooralsnog verdeeld op een commissie ŕ la Oosting. PvdA, VVD en de SP zien er wel wat in, maar CDA en GroenLinks twijfelen. Het CDA wil eerst de conclusies afwachten van de onderzoekscommissie-De Ruiter, die volgende week haar aanbevelingen over transparantie van beleggingsverzekeringen publiceert. De VVD ziet wel wat in de gewenste commissie. Het ministerie van Financiën, die de commissie in zou moeten stellen, wil echter eerst het debat over de conclusies van De Ruiter in januari afwachten.
 
VEB-directeur De Vries geeft toe dat een algehele oplossing voor gebrekkige beleggingsverzekeringen, zoals de Duisenberg-regeling die uiteindelijk voor aandelenleasegedupeerden bood, erg lastig is. In plaats van één overheersende aanbieder – Dexia – is er dit keer sprake van een groot aantal aanbieders én producten. „Tot nu toe zijn we zo’n 1000 verschillende typen polissen tegengekomen, en dat aantal groeit elke dag.”
 
De kaarten liggen voor consumenten volgens De Vries wel iets gunstiger dan in de aandelenleaseaffaire. „Er ligt een rapport van de AFM en ook Zalm heeft stelling genomen.” De VEB-voorman stelt bovendien dat de branche alle belang heeft bij een snelle regeling. „Op deze manier wordt er geen beleggingspolis meer verkocht. Aanbieders zal er veel aan gelegen zijn dit snel op te lossen. Het is vreselijk kortzichtig als ze niets doen.”
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.