aandelenlease
 
Ook Johnny Rep wil zijn verloren belegging terug
 
door Iris Ludeker
 
Trouw 15 december 2005
 
De Duisenberg-Regeling leek  een einde te maken aan jarenlang  aandelenleaseleed.
Maar inmiddels neemt het verzet tegen dat akkoord toe.
Is procederen toch de oplossing?
 
De 63-jarige man die zich op de achterste rij heeft genesteld, oogt nog steeds woedend. Zeker 30.000 euro is hij kwijtgeraakt via de vier lease contracten die hij en zijn vrouw in de loop der tijd afsloten bij Dexia Bank. Zijn huis is inmiddels verkocht, uit angst voor beslaglegging.
De opbrengst heeft hij 'weggesluisd'. Zijn naam wil de man liever niet in de krant.
Hij is deze avond naar Utrecht gekomen voor een van de voorlichtingsbijeenkomsten van Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) en Leaseproces. Sinds april biedt de Duisenberg-Regeling financiële compensatie voor leasegedupeerden, die vaak tienduizenden euro's" kwijtraakten door te beleggen met geleend geld (zie inzet). Maar als het aan PAL en Leaseproces ligt, kunnen zij in veel gevallen veel beter bij de rechter aankloppen om (meer) geld terug te krijgen.
De 63-jarige man is niet gekomen om zich hierover te laten voorlichten. Procederen doet hij al een tijd.
De Duisenberg Regeling? "Die slaat nergens op. Ik wil alles terug."
 
Dat wil Johnny Rep ook wel De oud voetballer is als publiektrekker in de zaal en vertelt dat hij 77.000 euro kwijtraakte. Gewillig laat hij zich door een jurist van Leaseproces voorrekenen dat procederen hem 30.000 euro meer kan opbrengen dan de Duisenberg-Regeling.
En zo'n voordeel gloort voor meer mensen, menen de veelal piepjonge advocaten die deze avond de ongeveer honderd belangstellenden voorlichten. Er ligt immers al een hoop jurisprudentie.
Joost Both, een van de juristen van Leaseproces, vindt niet dat zijn collectief de kansen van procederen te rooskleurig afschildert. Daar zou niemand iets aan hebben. stelt hij.
"Omdat we op basis van no cure no pay werken, hebben we er geen belang bij kansloze zaken."
Inmiddels hebben 20.000 mensen zich volgens Both al aangemeld. van wie 13.000 de afgelopen twee maanden.
"Maar dat is nog steeds niet veel", vindt Both. "Wij zijn er voor 300.000 klanten van Dexia, maar ook voor nog eens honderdduizenden die via andere aanbieders contracten hebben afgesloten."
Eén nieuw zieltje heeft hij in ieder geval gewonnen. Mevrouw Oomis (33)toont zich na afloop enthousiast over procederen. Via de Duisenberg-Regeling zou ze een schuld overhouden van achthonderd euro. Een flink bedrag voor haar, vertelt ze. En, dan is ze ook nog ruim achtduizend euro aan inleg kwijtgeraakt. Als je dan die rare verhalen hier hoort. Ik voel me gepakt.
 
Duisenberg Regeling of toch maar procederen?
 
De Duisenberg Regeling bracht in april de belangrijkste aanbieder (Dexia Bank) en de grootste groepen gedupeerden (Eegalease en Stichting Leaseverlies) alsnog bijeen. Daarmee leek een uitweg gevonden uit jarenlang leaseleed
De meeste mensen hebben inmiddels een brochure in de bus gekregen, waarin staat hoeveel geld ze terug kunnen krijgen. Het maximum bedraagt de hele restschuld die mensen overhouden omdat de aandelen die ze met geleend
geld hebben aangeschaft, in waarde zijn gedaald. Het inleg bedrag (de 'rente' over het geleende geld) krijgen gedupeerden via Duisenberg in geen geval terug.
 
De tienduizenden mensen die nu overwegen te procederen, willen ook (een deel van) hun inleg terug.
Bij Leaseproces kan dat op basis van no cure no pay, na betaling van 125 euro inschrijfkosten.
Als gedupeerden hun proces winnen krijgt Leaseproces tot 33 procent van het bedrag dat bovenop de Duisenberg-Regeling wordt uitgekeerd.
Bij verlies draait de leasegedupeerde zelf op voor de proceskosten.
Die kunnen in de honderden euro's lopen.
Dexia zegt zich geen zorgen te maken over de dreiging van veel rechtszaken. Een zegsman noemt de juristen van Leaseproces 'valse profeten'. "Zij hebben een commercieel belang."
 
Copyright Trouw

Johnny Rep aan het woord op één van de avonden in Wassenaar (Foto PAL)