Procederen is ook business
 
Door Rik Elfrink
 
Zaterdag 15 april 2006 - EINDHOVEN – In de nasleep rond het verdriet om aandelenlease is juristencollectief Leaseproces bezig met het opbouwen van een miljoenenbusiness. Het bedrijf begeleidt mensen bij het starten van procedures tegen aanbieders van aandelenleaseproducten. Naar eigen zeggen gebeurt dat op basis van het principe ‘no cure no pay’.
 
Het bedrijf kan bestaan via het inschrijfgeld (125 euro) van mensen die een rechtszaak starten. Ook staat een aantal Amerikaanse investeerders achter de onderneming, zo vertelde jurist Joost Papeveld gisteren.
 
Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters twijfelde vorige week aan de consistentie en de werkwijze van Leaseproces.
 
Het juristencollectief heeft in Nederland vier vestigingen met in totaal 120 werknemers. De helft is jurist. De rechtsgeleerden zijn allemaal werkzaam op basis van een tijdelijk contract. Leaseproces verwacht dat de rechtszaken tegen financiële instellingen genoeg geld opleveren om een aantal jaren succesvol te kunnen opereren.
 
Dexia
 
Volgens Papeveld worden de komende maanden 20.000 rechtszaken opgestart tegen diverse banken en verzekeraars. Bij het gros daarvan is de Belgische bankverzekeraar Dexia, verantwoordelijk voor honderdduizenden Legio Lease-contracten, de opponent. Ook Aegon, DSB, Fortis en Spaarbeleg kunnen op tal van nieuwe rechtszaken rekenen.
 
Leaseproces is in het gat gesprongen dat is ontstaan door de ontevredenheid over de Duisenberg-regeling bij gedupeerden en de onduidelijke jurisprudentie op het gebied van aandelenlease. De Duisenberg-regeling kwam tot stand door onderhandelingen tussen onder meer Dexia, de Consumentenbond, gedupeerden en de Vereniging van Effectenbezitters.
 
Gedupeerden van aandelenlease die ermee instemmen, krijgen hun restschuld (grotendeels) terug, maar hun inleg niet. En daar zit hem voor tienduizenden spijtoptanten de kneep. Ze willen alle bedragen terug die ze ooit voor aandelenlease hebben uitgegeven, het volle pond dus.
 
Uitspraken van rechters bieden op dit moment onvoldoende aanknopingspunten. Er zit nogal wat verschil tussen de vonnissen. Sommige beleggers krijgen niks, anderen het volle pond.
 
Recht overeind staat in ieder geval de gerechtelijke uitspraak dat huwelijkspartners geld terug kunnen krijgen wanneer ze niet allebei voor een aandelenleasecontract een handtekening hebben gezet.
 
Meestal geen zin
 
De Vereniging van Effectenbezitters vond vorige week dat Leaseproces mensen te positief voorlicht over de slagingskansen bij de rechter. „Van mij mag het bedrijf geld verdienen aan de nasleep rond aandelenlease“, zei directeur Peter Paul de Vries gisteren. „Ik hoop alleen dat de juristen de gedupeerden een goede afweging laten maken. In de meeste gevallen heeft het geen zin om te procederen tegen de Duisenberg-regeling.“
 
Papeveld van Leaseproces erkent dat er vaak geen belang is om tegen de aanbieders van aandelenlease in het geweer te komen. „Van de 45.000 mensen die zich hebben aangemeld, hebben we er 25.000 afgewezen. Bijvoorbeeld omdat ze het psychisch niet langer aankunnen. Deze mensen hoeven ons niets te betalen. Van de andere 20.000 denken wij dat een rechtsgang meer geld oplevert dan instemmen met een schikking op basis van de Duisenberg-regeling.“

Copyright © 2006 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden