Zalm moet Dexia Bank voor straf sluiten

Jacques Kraaijeveld

Jacques Kraaijeveld is tekstschrijver te Gorinchem.

Een jarenlang juridisch gevecht dreigt over het gegoochel van de Dexia Bank. Weliswaar stelde de Amsterdamse rechtbank deze week een gedupeerde in het gelijk, maar Dexia gaat in hoger beroep. Het kabinet kan beter zelf maatregelen treffen.

Wat gebeurt er met iemand die anderen oplicht? Juist, hij wordt -als we hem tenminste te pakken krijgen- gestraft en moet zitten.

Zo krijgt een stalker ook terecht een straatverbod. Waarom kan een bank ongestraft verder gaan met haar praktijken als onomstotelijk vaststaat dat zij jarenlang de boel beduveld heeft en volhardt in dit gedrag?

De Legio Lease-affaire is inmiddels genoegzaam bekend. Honderdduizenden mensen zijn het slachtoffer geworden van de eenzijdige, suggestieve en verwerpelijke manier van zakendoen van Legio/Labouchere. Beide kwamen via doorverkoop door Aegon onder de hoede van de Belgisch-Franse bank Dexia. Die kocht daarmee een kat in de zak. Dat neemt niet weg dat de bank verantwoordelijk is voor het leed dat in veel huishoudens is aangericht.

Er zijn meerdere zaken die duidelijk maken dat deze bank schromelijk tekort is geschoten. In de allereerste plaats heeft Dexia bewezen dat het niet in staat is om met geld om te gaan. Je brengt bijvoorbeeld over een periode van drie jaar ruim 4000 euro naar deze bank. Op het eind van de rit moet je als boete daarvoor ruim 9000 euro bijbetalen. Ik kan niet zo goed rekenen, maar het is mij persoonlijk nog nooit gelukt om dat voor elkaar te krijgen.

Als tweede heeft Dexia de zaken op zijn beloop gelaten. De bank moet ruimschoots van tevoren hebben zien aankomen dat de AEX begon te sukkelen. Waarom hebben ze niet eerder maatregelen getroffen om de schade voor hun klanten te beperken? Dat zou pas echt klantvriendelijk zijn geweest. De bank is er zonder meer zelf niet slechter van geworden.

Een derde punt is de gebrekkige en verkeerde voorlichting. Wie de begeleidende info leest van die diverse producten (met verleidelijke namen als WinstVerDriedubbelaar) komt tot de conclusie dat de berichtgeving erg rooskleurig, eenzijdig en beperkt is en derhalve vervalsend. Het tegenovergestelde gebeurde. De WinstVerDriedubbelaar bleek een VerliesVerDriedubbelaar. Bovendien waarschuwde de bank nergens opvallend voor de grote risico's van dit soort producten.

In de vierde plaats valt de bank op diverse fronten onzorgvuldigheid te verwijten. Soms uitte zich dat in heel banale zaken zoals een verkeerde naam, een slordige berekening. Maar die slordigheid kwam vooral naar voren in het feit dat Dexia vergeten was de partners mee te laten tekenen bij het aangaan van de contracten. Dat is de bank wettelijk verplicht. Sommige juristen geloven dat de Stichting Leaseverlies/Eegalease daar een sterk punt mee heeft.

Behalve van list en bedrog is er in deze affaire ook sprake van dwaling. Zij die het daarop gegooid hebben in hun correspondentie met Dexia krijgen nog steeds nul op het rekest.

De vraag blijft of de voormalig ombudsman met een paar maatschappelijke zwaargewichten aan zijn zij wel in staat zal blijken om de zaak een gunstige wending te geven voor de gedupeerden. Ik heb mijn twijfels: nog steeds wegen financiële en economische belangen in onze maatschappij zwaarder dan sociale en ethische.

Wat nu te doen? Een mogelijkheid zou in dit geval zijn de directie te ontslaan. Dat heeft maar een beperkt effect. Zo'n directeur is ook maar aan komen waaien en na hem staat er wel weer een ander te trappelen. Daarom is sluiting de enige geschikte oplossing. Deze straf geeft niet alleen genoegdoening, maar voorkomt dat mensen op eigen houtje gekke dingen gaan doen om hun gram te halen. Er zijn via internet al diverse oproepen geweest om Dexia een loer te draaien. Directeur Dirk Bruneel kreeg persoonlijke bedreigingen en moest zelfs tijdelijk in bescherming worden genomen.Het valt niet mee om beschaafd te blijven als je je driedubbel 'genaaid' voelt...

Zo voelen veel klanten van Legio Lease zich namelijk: misbruikt, beschadigd. Ze zijn ten einde raad, omdat er niets is overgebleven van hun zuurverdiende centen. En een schuld op de koop toe hebben. Ze hebben slapeloze nachten. Slikken pillen om niet opgewonden te raken. Zie daarvoor de discussies op internet bij Payback, Tros Radar en dergelijke. Ze hebben stuk voor stuk, de een meer dan de ander, last van LLS, het Legio Lease Syndroom. Daar is maar één straf voor op zijn plaats: Dexia moet het land uit, hoe eerder hoe beter. Minister Zalm zal stellen dat hij dat niet kan, dan moet hij de wetgeving maar aanpassen. Niet alleen om deze bank te straffen, maar om een voorbeeld te stellen voor alle andere financiële instanties: zo ga je in dit land niet met elkaar om.

Copyright © Trouw