Gedupeerd Limburgs echtpaar krijgt Dexia inleg terug
 
Het Limburgs Dagblad 14 mei 2005
 
MAASTRICHT
 
VAN ONZE VERSLAGGEVER
 
Dexia moet een echtpaar uit Meerssen de inleg terugbetalen van een jaren geleden afgesloten aandelenlease-contract. Het gaat om ruim 4000 euro. Dat heeft de Maastrichtse rechtbank beslist. Volgens de Maastrichtse advocaat Alex van Uden is het voor zover bekend de eerste keer dat een rechtbank Dexia veroordeelt tot het terugbetalen van de totale inleg van een klant. Hij sluit dan ook niet uit dat Dexia in beroep gaat tegen het vonnis van de Maastrichtse rechtbank.
 
Van Uden spande namens het echtpaar een rechtszaak aan tegen Dexia, omdat het afgesloten contract niet zou deugen.
Zo ontbrak onder het contract één van de twee handtekeningen, hoewel dat bij het bewuste document - een zogeheten egalease - wel voorgeschreven is.
Daardoor was het volgens Van Uden niet rechtsgelding.
De rechtbank heeft die redering gevolgd en de overeenkomt daarom vernietigd. Dexia is volgens Van Uden niet alleen veroordeeld tot het terugbetalen van het ingelegde bedrag, maar moet op straffe van een dwangsom ook de registratie van het echtpaar bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel ongedaan maken. Tevens hoeft het echtpaar ook de nog openstaande restschuld aan Dexia niet te betalen. De Dexia-zaak kreeg onlangs een onverwachte wending doordat de bank een schikking trof met partijen die opkomen voor de duizenden gedupeerden in deze zaak. Dit gebeurde dankzij bemiddeling van voormalig president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank. Hoofdlijn van dat akkoord is dat tweederde van de schuld wordt kwijtgescholden. Als dit akkoord door de gedupeerde beleggers wordt overgenomen, dan staken diverse partijen de collectieve rechterlijke proceduces tegen Dexia. Gedupeerden moeten dan individuele rechtzaken tegen Dexia aanspannen.
Aandelenlease-contracten waren eind jaren negentig erg populair. Beleggers konden aandelen kopen met geleend geld en die aandelen tevens gebruiken als onderpand voor de lening.
 
Copyright Het Limburgs Dagblad

Lees deze uitspraak