Dexia biedt schikking aan bij depotlease
 
Voor 450 leden stichting Leaseleed
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Dexia Bank Nederland biedt 450 klanten met een depotleasecontract een schikking aan. De benaderde groep is aangesloten bij de stichting Leaseleed. Die stuurt het Dexia -voorstel 'neutraal' aan hen door.
Het is voor het eerst in jaren dat Dexia een groep ontevreden leaseklanten een schikking voorstelt. Het vorige schikkingsvoorstel dateert van eind 2002. Daarna heeft Dexia zich harder opgesteld en het op procedures aan laten komen met ontevreden klanten. Die opstelling heeft Dexia twee maanden geleden verzacht, nadat oud-ECB-president Duisenberg een nieuwe bemiddeling is gestart.
 
Bestuurslid Jos Westmeijer van stichting Leaseleed zegt geen details te mogen openbaren van het nieuwe voorstel. Ook Dexia maakt de inhoud niet publiek.
 
Dexia en Leaseleed maken wel duidelijk dat de nieuwe schikking betrekking heeft op een aparte groep en niet op de hoofdmacht van leasebeleggers. Westmeijer: 'Het voorstel geldt uitsluitend voor aangeslotenen bij de stichting Leaseleed met een depotleasecontract.'
 
Bij depotlease werd een hypotheek op het huis opgenomen. Dat geld ging via een beleggingsdepot naar het Global aandelenfonds. Daarbovenop werden aandelenleasecontracten gesloten. De rentebetalingen voor dit leasebeleggen met geleend geld moesten komen uit de opbrengst van het beleggingsdepot. Westmeijer: 'Het depot moest vijf jaar rente voor leasecontracten dekken, maar door de dalende beurs waren de depots na tweeënhalf jaar leeg. Onverwachts moesten deze klanten van Dexia de leaserente zelf bij gaan passen.'
 
De constructie is volgens Westmeijer door DSI en AFM als zeer risicovol gekenschetst. De groep die nu een schikking voorgesteld krijgt, sloot de contracten vanaf 2000 via tussenpersoon Spaar Select. De groep heeft Dexia 23 juli 2004 gedagvaard. De gemiddelde schade per gedupeerde is euro 75.000.
 
Leaseleed legt het Dexia -voorstel neutraal aan de achterban voor, omdat het niet voldoet aan de stichtingsdoelstelling dat de situatie van vóór het leasen moet worden hersteld. Volgens Dexia varieert het schikkingsresultaat per gedupeerde. Niemand zou nog moeten betalen en een deel ontvangt van Dexia een bedrag terug.
 
Afzien van verdere juridische stappen tegen Dexia is een schikkingsvoorwaarde. Duisenberg zou volgens Dexia niet voor deze groep leasebeleggers bemiddelen. De kosten van de schikking dekt Dexia uit al getroffen voorzieningen.
 
Volgens een ingewijde ligt het nieuwe Dexia -bod onder een vorig jaar zomer gesneuveld voorstel van de commissie-Oosting om aandelenleaseproducenten de helft van het ingelegde depot aan de klant te laten retourneren. Dexia wil dit bevestigen noch ontkennen.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad