Het beleg van Spaar Select

Door Peter de Brie

Zaterdag 12 april 2003 - BREDA - Het beleg van het hoofdkantoor van Spaar Select in Breda door een honderdtal gedupeerden van diverse aandelenleaseconstructies heeft gisteren geen enkele handreiking opgeleverd voor de mensen die diep in de financiële penarie zitten.


Een rouwstoet met gedupeerde klanten van beleggingsproducten trok gisteren in
protest door Breda naar het hoofdkantoor van Spaar Select.
(Foto: Ingrid Bertens)

De demonstranten die zich gisterochtend verzamelden bij het station van Breda komen uit alle hoeken van het land. Sommigen voelen zich opgelicht door Spaar Select, anderen door Legio Lease van Dexia of Aegon-dochter Spaarbeleg, dat het Sprintplan verkocht. Wat zij gemeen hebben is een schuld van duizenden euro's en het verwijt dat de adviseurs hen op het verkeerde been hebben gezet.
De begrafenisstoet richting het Spaar Select-bastion wordt begeleid door een handvol agenten en aangevoerd door Payback-oprichter Jurgen Weber. "Ik loop naar mijn oude werkgever, ik heb als adviseur zelf zulke plannen verkocht", bekent hij aan zijn gevolg. "Spaar Select bracht ons een mentaliteit bij van scoren en wegwezen. Pas na 11 september realiseerde ik me hoe gevaarlijk zulke beleggingsproducten zijn. Daarna ben ik ermee gestopt."
Payback telt inmiddels 1500 leden en richt zich, zo vertelt Piet Koremans van het actiecomité, niet op één specifieke aanbieder of tussenpersoon van leaseconstructies, zoals Leaseverlies (tegen Legio Lease) en Leaseleed (versus Spaar Select). "Wij zijn er voor alle gedupeerden. En we beperken ons niet tot een juridische strijd, want die kan jaren duren en zoveel tijd hebben de meeste slachtoffers niet. Die krijgen nu al de incassobureaus aan de deur of moeten hun huis uit", zegt Koremans.
Uit de geluidswagen die de protestmars begeleidt, schalt 'Zing, vecht, huil, bid' van Ramses Shaffy. De Rotterdamse Jacky van de Noord ligt wakker van haar problemen: "Toen wij deze maand een hypotheek wilden afsluiten, bleken we dankzij Sprintplan met een grote schuld te boek te staan bij het Bureau Krediet Registratie." Van de Noord weet dat ze zelf heeft getekend. "Stom, maar ik had aangegeven dat ik geen ervaring met beleggen had en niet teveel risico wilde lopen. Maar die adviseur heeft flink aan me verdiend."
Bredanaar A. Embregts had, na drie studerende kinderen, met een klein pensioentje 4000 gulden gespaard. "Via de winstverdriedubbelaar van Legio Lease wilde ik daar een autootje van kopen. Maar ik heb nu een schuld van 9000 euro." Oosterhouter L. van der Loo zit al zes maanden thuis. Met zijn maandsalaris van 1400 euro moet hij straks elke maand 1000 aflossen. "We zijn opgelicht. Je krijgt wel contracten, maar die zijn voor de gewone man niet te lezen."
'Highway to hell' knalt uit de luidsprekers als de stoet arriveert onder het torentje van Spaar Select. Na lang geharrewar in het deurgat laat directielid Isabella Bakkers drie vertegenwoordigers van Payback binnen, die tien minuten later alweer buiten staan. "Er is niks uitgerold", verzucht Koremans. "We plannen nu nieuwe acties." Het personeel van Spaar Select voelt zich volgens Bakkers niet aangesproken door de kreet 'oplichters'. "We begrijpen dat sommige mensen teleurgesteld zijn, maar ze hebben in alle vrijheid hun eigen keuzes gemaakt. Misschien is er incidenteel wel eens iets misgegaan bij een adviseur. Als dat aantoonbaar is, willen die individuele dossiers wel bekijken. Maar wij gaan niet in op groepsclaims, noch op meneer Weber die pas in april 2002 is weggegaan en nu voor 45 euro per lid via Payback een boterham probeert te verdienen", aldus Bakkers.

Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden