12-02-2005
 
Opstand van beleggers maakte ingrijpen noodzakelijk
 
Duisenberg in mijnenveld
 

Door Walter Devenijns
 
Wordt de grootste beleggersopstand van Nederland dan uiteindelijk toch opgelost? Is oud-bankpresident Wim Duisenberg dé man die het bittere conflict tussen de banken en de tienduizenden gedupeerde aandelenlease-beleggers kan oplossen? Het lijkt erop.
 
Wim Duisenberg mag het proberen. De gepensioneerde oud-bankpresident is niet de minste. Duisenberg leidde de machtige Nederlandsche Bank, bewaker van de toenmalige Nederlandse gulden, en de Europese Centrale Bank. De bankier die zich na zijn pensioen terugtrok op zijn vakantiewoning in Frankrijk, wil bemiddelen tussen de aandelenleasers en de banken zoals Dexia, Aegon en Fortis. Het is een mijnenveld waar de emoties tot voor kort hoog opliepen, en de rechters handenvol werk hadden met de duizenden procedures over en weer.
 
Sinds gisteren is er licht aan het eind van de tunnel zichtbaar, mede door de inschakeling van Duisenberg als bemiddelaar die volgens een uiterst summiere perstoelichting streeft naar een 'faire oplossing op korte termijn'. Hij heeft een beroep gedaan op 'alle partijen' om mee te werken, een mededeling die erop duidt dat Duisenberg en de betrokken DNB al langer aan het werk zijn. Dat beeld wordt versterkt door het onverwachte nieuws over een schikking tussen Aegon en Dexia. Dexia, een Belgisch-Franse bank die van Aegon in het jaar 2000 aandelenleaseverkoper- en bankdochter Labouchere kocht voor 1 miljard, had ruzie met Aegon. Dexia ontdekte lijken in de kast bij Labouchere en bovendien werd de bank ook nog eens belaagd door honderdduizenden boze beleggers van Labouchere.
 
Dexia trok Aegon voor de rechter met de eis Labouchere terug te nemen, want Aegon zou verantwoordelijk zijn voor het beleggersdebacle. De twee hebben nu hun ruzie gestaakt en het lijkt erop dat Den Haag en DNB op de achtergrond geholpen hebben. Dat was nodig, want de reputatieschade bedreigde niet alleen de betrokken banken en verzekeraars, maar ook de goede naam van Nederland. Of zoals een waarnemer van de financiële wereld het zegt: ,,Duisenberg zet echt niet zijn reputatie op het spel. Die gaat pas aan het werk als er een kans op succes bestaat.'' De vorige bemiddelingspoging onder leiding van de gezaghebbende oud-ombudsman Marten Oosting mislukte immers door de tegenwerking van zowel Dexia als Aegon. Nu deze twee kemphanen samen bijna 1 miljard euro neerleggen voor het oplossen van de grootste beleggersopstand van Nederland kan de volgende hindernis aangepakt worden, de belangengroepen van gedupeerde beleggers. Met de een miljard euro van Dexia en Aegon wordt een akkoord met de aandelenleasers haalbaar.
 
© Algemeen Dagblad