GEDUPEERDEN AANDELENLEASE HOPEN OP DIRECTIE
 
AMSTERDAM • Voor zo'n 20.000 slachtoffers van de aandelenlease-affaire gloort een sprankje nieuwe hoop, nu de Belgisch-Franse bank Dexia wordt opgeknipt en deels genationaliseerd. Claimorganisaties en gedupeerden hopen dat een nieuwe directie schoon schip maakt bij de bank.
 
MAARTEN VAN WIJK
 
Volgens Consumentenclaim, de grootste organisatie die nog tegen Dexia procedeert, is de kans groot dat een vernieuwde directie van de bank ‘Verstandiger' omgaat met de dikke stapel dossiers die er nog ligt. „De huidige directie heeft er op alle fronten een rotzooi van gemaakt. De aandelenlease-affaire is daar maar een voorbeeld van, blijkt nu," zegt jurist Pieter Lijesen van Consumentenclaim. „Er zal nu nieuw beleid komen. En ik denk dat de bank af wil van deze slepende affaire."
Het Belgisch-Franse Dexia, vanwege zijn bijna-faillissement en redding nu groot nieuws, was in Nederland de afgelopen jaren vooral bekend vanwege de aandelenlease-affaire. In de jaren '90 sloten honderdduizenden Nederlanders deze polissen af, met namen als 'winstverdriedubbelaar' 'feestplan' en 'spaarlease'. Zij betaalden premie, maar realiseerden zich vaak niet dat ze volgens hun contract geld leenden om in aandelen te stappen. Toen de beurzen crashten in 2001, waren ze niet alleen hun inleg kwijt, maar bleven ze ook met een restschuld zitten.
Dexia was toen de grootste aanbieder van de producten. Dat kwam overigens doordat het de portefeuilles vlak voor de beurscrash had overgekocht van het Nederlandse Aegon: een zet die nu in commentaren weer opduikt als een voorbeeld van het ongelukkige investeringsbeleid van Dexia.
 
Anno 2011 zijn er nog steeds zo'n 20.000 Nederlanders die in een proces met Dexia zijn verwikkeld. „De affaire heeft ons meer dan een ton gekost," zegt gedupeerde Rudy Kloppenborg (57) bijvoorbeeld. „Ik heb 60.000 euro premie betaald, maar hield een restschuld van 48.000 euro over." Hij schrok toen hij hoorde van de problemen bij Dexia. „Onze restschuld hebben we met spaargeld afbetaald. Nu hoop ik via de rechter nog iets van 20.000 euro van Dexia te krijgen. Een faillissement kon ik dus niet gebruiken."
 
SNEL ER VAN AF
Kloppenborg is tevreden dat Dexia, de bank die hem veel geld afhandig maakte, nu gered is. „Ik hoop dat ze, nu de overheid erin zit, zeggen: we willen nu snel overal vanaf."
Dexia staat namelijk in veel zaken verloren, zegt Lijesen, maar toch procedeert het door. „Met alle kosten van dien. Dat noem ik slecht beleid." Tot drie weken geleden was Consumentenclaim in onderhandeling over een schikking van de resterende zaken, zegt Lijesen. „Maar vanwege al het tumult zijn de gesprekken afgebroken." Een Nederlandse woordvoerder van Dexia ontkent overigens dat er onderhandeld werd over een grote schikking. Het bedrijf had in 2010 wel al 178 miljoen euro opzijgezet voor resterende schadevergoedingen, blijkt uit het jaarverslag 2010.
Wat er precies gebeurt met het Nederlandse deel van Dexia is officieel nog onbekend. Volgens betrokkenen wordt het onderdeel van de 'restbank' van Dexia, het gedeelte dat overblijft na verkoop en nationalisatie van de gezonde onderdelen. De Belgische overheid zal garanderen dat dit deel zijn schulden kan blijven betalen.
Sommige gedupeerden hadden gehoopt op een faillissement. „Zij zitten nog met een restschuld en dachten dat die misschien vergeten zou worden of iets dergelijks," zegt Piet Koremans, zelf slachtoffer en al jarenlang vertegenwoordiger van gedupeerden. „Maar met het faillissement van DSB hebben we al gezien dat het natuurlijk niet zo werkt. Daar is niks kwijtgescholden. Nee, Dexia is nu gered en ik hoop dat het beleid verandert."
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad