Miljoen spoorloos van beleggers in film
 
door Martijn Koolhoven
 
NAARDEN - De Belastingdienst is een omvangrijke zwendel met zogenaamde film-cv's op het spoor, waarbij nietsvermoedende Nederlandse beleggers voor miljoenen euro's het schip in zijn gegaan.
 
Film-cv's zijn commanditaire vennootschappen, bedoeld voor de productie van rolprenten.
 
Enkele duizenden vermogende beleggers, die geld hebben gestoken in het filmfonds 'Hungry Eye', zijn hun geld tot op de laatste euro kwijt. In totaal is meer dan €5 miljoen, dat was opgehaald om films van te kunnen produceren, verdwenen.
 
Pikant detail is dat de Hungry Eye-deelnemingen de afgelopen jaren door gerenommeerde financiële instellingen, zoals Dexia, BDO CampsObers en Bakkenist & Emmens, aan de man zijn gebracht. Voor iedere belegger die ze aanbrachten, ontvingen deze hofleveranciers een provisie.
 
Niet alleen zijn de beleggers hun inleg in de film-cv's kwijt, ook de Belastingdienst komt nu met torenhoge naheffingen. Behalve voor de productie van rolprenten, zijn de film-cv's namelijk ook bedoeld om een aftrekpost te creëren bij de aangifte inkomstenbelasting.
 
Uit het onderzoek van de fiscus is gebleken dat het geld, dat zogenaamd naar Amerika werd overgemaakt voor de productie van films, meteen weer werd teruggesluisd. Uit stukken waarover deze krant beschikt, stelt de fiscus dat "de constructie met de Amerikaanse vennootschap de indruk diende te wekken dat de cv een onderneming dreef die zelf een film overbracht". Maar, deelden de gedupeerde beleggers vorige week per brief mee: "In feite werd het geld gebruikt voor een kasronde. De cv heeft geen onderneming gedreven." Hieruit volgt dat het recht op aftrek van de investeringen vervalt en alle beleggers hun Hungry Eye-aftrekposten over 2000-2005 moeten gaan terugbetalen.
 
Besodemieterd
 
Gedupeerde beleggers hebben zich inmiddels verenigd in de vereniging 'Belangenbehartiging Participanten CV9'. Hun advocaat is mr. R. Zwiers in Almere, die namens de gedupeerden een voorlopig getuigenverhoor is gestart om te achterhalen waar de gelden zijn gebleven. "Mijn cliënten voelen zich besodemieterd. De vraag is wie zij aansprakelijk kunnen stellen."

© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.