Stap naar rechter in Dexia-zaak
Van onze verslaggever Ferry Haan

DEN HAAG -
Minister Donner van Justitie raadt alle gedupeerden van de aandelenlease-zaak aan zelfstandig naar de rechter te stappen. Blijven wachten op bemiddeling of op collectieve rechtszaken is gevaarlijk omdat de zaken dreigen te verjaren, zei de minister woensdag in de Tweede Kamer.

Donner garandeert dat gedupeerden die ervoor in aanmerking komen, altijd een beroep kunnen doen op de rechtsbijstand. Hij wil eventueel mogelijk maken dat bepaalde gespecialiseerde advocaten meer pro Deo-toevoegingen krijgen dan normaal gesproken mogelijk is. Ook zal Donner waken over voldoende capaciteit bij de rechters om de vele rechtszaken te verwerken.
Donner adviseert zelfstandige rechtsgang

De verjaringstermijn voor het aanvechten van bijvoorbeeld huurkoopcontracten zou drie jaar zijn. Donner stelt dat verjaring in het Nederlandse rechtsstelsel van toepassing is op het aanspannen van een rechtszaak, niet op een uitspraak van de rechter. Donner hoopt wel dat na gerechtelijke uitspraken in enkele sleutelzaken, de overige gedupeerden schikkingen zullen kunnen treffen met bedrijven als Dexia en Aegon. Maar hierop wachten is onverstandig, laat de minister doorschemeren.

Minister Zalm van Financiën blijft achter de schermen in gesprek met de betrokken instellingen. Hij belooft de Tweede Kamer snel vertrouwelijk te informeren als hij vooruitgang boekt.

Eerder dit jaar liep een openlijke bemiddelingspoging van de commissie-Oosting tussen met name Dexia en mensen die met geleend geld naar de beurs gingen, stuk.

De Kamerleden Kant (SP) en Vendrik (GroenLinks) stellen dat er onvoldoende deskundige advocaten zijn voor de Legio-Lease-gedupeerden. Minister Donner wijst erop dat vorig jaar 350 duizend zaken aan de rechtsbijstand zijn toegevoegd. Op dit moment zijn 1400 gedupeerden naar de rechter gestapt, volgens Donner een relatief klein aantal op het totaal.

Het conflict tussen boze beleggers en Dexia speelt al twee jaar. Veel beleggers vinden dat zij verkeerd zijn voorgelicht over de beleggingsproducten. Klanten zeggen dat zij niet wisten dat zij met geleend geld de beurs opgingen.

Deze zomer heeft de toezichthouder AFM zes boetes uitgedeeld aan Dexia, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. In totaal ging het om ruim 55 duizend euro aan boetes voor fouten bij de verkoop van beleggingen met aandelenlease.

Veel beleggers hebben zich verenigd in stichtingen. Minister Zalm deed de toezegging dat die voor vragen kunnen aankloppen bij het ministerie. Hij haastte zich te zeggen dat niet ieder individu zich daarbij kan melden.

© de Volkskrant