Dexia betwist onjuist optiegebruik
 
De beschuldiging dat Dexia Bank op een onjuiste wijze en in het nadeel van de klanten optieconstructies heeft toegepast voor zijn aandelenleaseconstructie wordt resoluut van de hand gewezen door Rob Okhuijsen. woordvoerder van Dexia.
In een door een aandelenleasegedupeerde aangespannen zaak besliste de rechtbank Arnhem onlangs in een tussenvonnis dat Dexia nog deze maand moet aantonen dat het daadwerkelijk aandelen heeft gekocht voor haar honderdduizenden leasebeleggers en zich in plaats daarvan niet onjuist heeft ingedekt met relatief goedkope opties. Mochten de aandelen niet gekocht zijn dan is er mogelijk sprake van wanprestatie en bedrog. Hierdoor zouden leasegedupeerden hun contract mogelijk kunnen laten terugdraaien.
Okhuijsen zegt dat de aandelen zijn ondergebracht bij een bewaarbedrijf en dat dit aangetoond zal worden in de rechtbank. "Verder zijn er inderdaad optieconstructies toegepast door Dexia, onder meer om de klanten in de gelegenheid te stellen om gedurende een bepaalde periode bepaalde aandelen tegen telkens dezelfde prijs te kopen."
De advocaat van de momenteel in Arnhem procederende leasegedupeerde ziet in het gegeven dat Dexia Bank met een gestort kapitaal van slechts 11 miljoen euro kans zag om voor miljarden aan aandelen te kopen, ook een indicatie van veelvuldig en mogelijk onjuist optiegebruik door Dexia. De aanschaf van een dergelijke hoeveelheid aandelen zou om een forser gestort kapitaal vragen óf om het gebruik van opties. Okhuijsen bestempelt deze visie tot een onzinnig en lasterlijk gerucht.
"Deze advocaat wil alleen maar zieltjes winnen in een zaak die Dexia gewoon kan toelichten. De Nederlandse toezichthouders staan echt niet toe dat een financiële instelling aandelen koopt zonder dat daar voldoende zekerheden tegenover staan.
De jurist van de tegenpartij heeft de werking van een bank onvoldoende doorgrond. De bewuste aandelen staan niet bij Dexia op de balans, omdat het economisch houderschap ervan bij de klant berust. Daarnaast heeft er geen funding plaats gevonden op basis van het gestorte kapitaal, maar binnen Dexia Groep, één van de grootste banken van Europa.
Aegon heeft destijds de portefeuille onder meer gefund met behulp van securitisatie bij pensioenfondsen en andere beleggers. Zoals bij elke bank overtreffen ook bij Dexia de balans en buitenbalans vele malen het gestorte kapitaal en ook dat maakt de aankoop van grote hoeveelheden aandelen geen probleem."
Sympathisanten van de gedupeerden stuurden onlangs als aanwijzing van mogelijk onjuist optiegebruik de vakpers een exemplaar van Legio Nieuws van april 1997 toe (een uitgave van Dexiavoorganger Legio Lease, red.).
Hierin valt te lezen dat bijvoorbeeld voor de aandelenleaseproducten WinstVerdubbelaar en Koerslift is gewerkt met zogenoemde 'over the counter' opties. Het gaat daarbij om niet beursgenoteerde opties die door financiële instelllingen onderling kunnen worden gesloten. Het artikel is van de hand van een medewerker van de optieafdeling van Bank Labouchere (eveneens een voorloper van Dexia, red.).
Onder de kop 'Dexia zwijgt over geschreven putopties' berichtte het Financieele Dagblad in januari 2003 eveneens dat een aantal van de omstreden leaseproducten met derivaten in elkaar is gezet. In het artikel wordt een rechtszaak aangekaart waarin naar voren kwam dat de maatschappij onder meer voor de Winstverdriedubbelaar putopties heeft geschreven die niet in het belang zijn van de leasebeleggers. Na verloop van tijd zou Dexia voor een ander scenario hebben gekozen.
Toezichthouder AFMlegde na een twee jaar durend onderzoek bij Dexia deze zomer nog zes boetes op aan Dexia voor gemaakte fouten bij de verkoop van beleggingen met aandelenlease. Geen van de boetes had overigens betrekking op de aankoop van opties.
 
VVP WEEKBLAD VOOR FINANCIELE DIENSTVERLENERS 38 - 15 SEPTEMBER 2004