Allianz en Cardif vergoeden polis
 
• door THEO BESTEMAN
 
AMSTERDAM – Verzekeraars Allianz en Cardif compenseren klanten met beleggingsverzekeringen voor te veel berekende kosten. Zij behoren tot de kleinere verzekeraars die hun schuld aan de woekerpolisaffaire gaan inlossen. Volgens consumentenstichtingen is er zonder hun instemming echter „geen deal”.
 
        Ook Loyalis heeft naar verluidt een vergoeding gereed, Robein zou tot een slotakkoord komen. De bedragen worden later bekendgemaakt. Allianz Nederland was maanden afhankelijk van groen licht vanuit het Duitse moederbedrijf.
       Vooral Cardif stond bij consumentenorganisaties jarenlang als zeer slecht te boek. De dochter van BNP Paribas sluisde jarenlang hoge provisies, tot 80% van de maandpremie van de klant, aan adviseurs door. Met een nieuwe Nederlandse directie vaart Cardif een andere koers en is het bereid de schuld aan de te dure ’woekerpolissen’ te vergoeden. „We ronden de details af”, bevestigt de woordvoerster van Cardif. Allianz erkent zijn voorstel klaar te hebben.
       De vier partijen beheren kleinere portefeuilles. In de wachtkamer liggen echter nog twee grote regelingen voor honderdduizenden polissen van Eureko – de grootste verzekeraar van Nederland – en Aegon. Deze Haagse verzekeraar biedt €140 miljoen compensatie. Die volgt op een eerdere kostenverlaging van €380 miljoen. Eureko rondt zijn akkoord volgens bronnen volgende week af.
 
Een aantal kleinere verzekeraars zocht en kreeg de goedkeuring voor hun compensatievoorstel van de Ombudsman Financiële Dienstverlening. Die adviseert een kostenmarge van 2,45% tot 3,85%. Alles daarboven moet terug naar de klant.
       De verzekeraars melden al aan klanten dat zij geld terug krijgen. Maar de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim, die onderhandelen namens 10% van alle gedupeerden, zeggen deze overeenkomst met klanten te blokkeren. Dat gebeurt uit naam van klanten van dezelfde verzekeraars. Zij eisen meer vergoeding. Een aantal (zie illustratie hiernaast) heeft ook van de ombudsman geen steun.
       „De instemming van de ombudsman zegt niets. Als verzekeraars geen akkoord met ons sluiten, dan is de gang naar de rechter onvermijdelijk”, aldus de zegsman van stichting Verliespolis.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.