’Spaarders’ wagen ongewild gokje bij Aegon

door Mathijs Rotteveel

Het Brabants Dagblad 7 oktober 2005

Vrijdag 7 oktober 2005 - Van de ruim 100.000 die een Sprintplan van Aegon hebben gekocht, is 99% het schip ingegaan.- Weer een rechtszaak.

Tienduizenden euro’s zijn ze kwijt, de beleggers die gisteren op de publieke tribune plaatsnamen bij de rechtszaak tussen de Vereniging Consument en Geldzaken (VCG) en Aegon. Ze hebben hun geld gestoken in Sprintplan, een aandelenleaseproduct dat Aegon-dochter Spaarbeleg vooral aan het eind van de jaren negentig met verve aan de man wist te brengen.

„Met 150 gulden per maand over vijf jaar maar liefst 15.580 gulden belastingvrij!“, schreeuwde de Sprintplanfolder in 1998.
Helaas voor de kopers van de Sprintplannen liep het anders. „De eerste is verkocht in 1997 en de looptijd is minimaal vijf jaar“ , zegt Anton Weenink van VCG, dat 16.000 teleurgestelde Sprintplan-kopers vertegenwoordigt.
VCG heeft drie bezwaren tegen het Sprintplan van Aegon. Twee ervan zijn al eerder afgewezen: de claim dat Aegon de producten helemaal niet had mogen verkopen en dat het zich bediend zou hebben van misleidende reclame. De Aegon-advocaat probeerde gisteren ook onder de laatste - die van de zorgplicht - uit te komen. „Het gaat hier om een simpel product, waarbij consumenten hoogstens de door hen betaalde rente kwijt zijn“, aldus de advocaat. „Ze blijven niet zitten met een restschuld.“ Na deze opmerking had de rechter moeite het publiek in de rechtszaal in toom te houden. „Ik heb wel degelijk een restschuld“ , aldus een aanwezige. „875 euro om precies te zijn.“
De VCG laat het er dan ook niet bij zitten. De vereniging zegt door te gaan totdat alle Sprintplan-contracten ongeldig worden verklaard. „Desnoods tot de Hoge Raad“ , zegt Weenink. „Wij zijn ervan overtuigd dat Aegon deze producten nooit had mogen verkopen. Onze leden moeten gewoon al hun geld terug krijgen.“
Met deze eis gaat hij veel verder dan de schikking tussen Dexia en de Stichting Leaseverlies, die afgelopen zomer onder het toeziend oog van oud-bankpresident wijlen Wim Duisenberg tot stand kwam. „Die schikking is een mager resultaat. Ook Legio en Labouchere beschikten niet over de benodigde vergunningen, waardoor veel contracten niet rechtsgeldig zijn. Helaas hebben ze dit punt niet tegen Dexia in stelling gebracht.“ Aegon zegt niet bang te zijn voor een langdurig proces.
Uitspraak 23 november.

Sprintplan

Sprintplan is een leaseproduct van Spaarbeleg, een 100% dochter van Aegon.
Maandelijks werd een vast bedrag gestort van tussen de 100 en 400 gulden, de rente over een bedrag dat Sprintplan voorschoot en waarvoor een pakket aandelen werd gekocht.
Na 5 jaar zou dat pakket zoveel hebben opgebracht dat - na aftrek van het voorschot- een fors bedrag zou resteren.
Door waardedaling van het pakket resteert voor velen na afloop van de looptijd een schuld.

Copyright © 2005 Brabants Dagblad - alle rechtenvoorbehouden