Belangenclubs willen parlementaire enquête
 
AMSTERDAM (ANP-AFX) - De stichting Woekerpolis Claim (WPC) en de Vereniging Consument & Geldzaken (VGC) willen dat er een parlementaire enquête komt naar de problemen rondom financiële producten zoals beleggingsverzekeringen. Dat lieten de belangenclubs woensdag weten.
 
WPC en VGC hebben hun verzoek neergelegd bij de Tweede Kamer. De in te stellen parlementaire commissie moet bepalen of de minister van Financiën heeft gefaald op het gebied van toezicht, stellen de belangenbehartigers. Verder moeten er procedures komen voor het oplossen van ontstane conflicten rondom de beleggingsverzekeringen.
 
WPC en VGC vinden dat alleen een parlementaire enquête de impasse tussen de verzekeraars en hun cliënten kan doorbreken. “De standpunten liggen ver uiteen en de financiële belangen zijn enorm. De kans dat je er dan op korte termijn uitkomt, zonder druk van buitenaf, is klein”, zei voorzitter Jeroen Wendelgelst van WPC.
 
Schadeclaims
 
Onlangs dienden WPC en VCG schadeclaims in bij verzekeraars Nationale Nederlanden en Fortis. Vanuit de politiek wordt de roep voor financiële compensatie ook steeds luider.
 
De onrust rondom de zogenoemde woekerpolissen kwam vorig jaar flink op gang. Toen liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich kritisch uit over bepaalde financiële producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.
 
’Zeer gebrekkig’
 
Een commissie onder leiding van voormalig minister Job de Ruiter concludeerde in december dat de doorzichtigheid in de markt voor beleggingsverzekeringen “zeer gebrekkig” is. Verzekeraars hebben inmiddels beterschap beloofd. Vorige maand kondigden ze aan klanten ongevraagd massaal te gaan informeren over de status van hun polis.
 
Minister Zalm van Financiën heeft het duo Jan Wolter Wabeke en Edgar du Perron gevraagd uit te zoeken hoe het best kan worden voorkomen dat er een stroom aan juridische procedures komt.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.