Vermogensbeheerders verdacht van beleggingsfraude
 
Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Vermogensbeheerders Wilfred A. (44) en Thijs B. (58) zijn maandagmorgen aangehouden op verdenking van grootschalige internationale beleggingsfraude. Met vijf anderen zouden zij in de afgelopen tien jaar als criminele organisatie voor tientallen miljoenen euro's hebben gefraudeerd. Bij voormalig advocaat B. werd een vuurwapen gevonden.
 
De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) deed vanmorgen om zeven uur invallen op negen locaties in Nederland. Hierbij zijn behalve de twee hoofdverdachten nog vier zes mannelijke verdachten aangehouden in de leeftijd van 32, 50, 51 en 53 jaar. De invallen vonden plaats in woningen en kantoren in Ede (waar A. woont), Braamt (waar B. woont), Belfeld, Nijkerk, Venlo, Uden, Nijverdal en Steijl.
 
Faillissementsfraude
 
In Sint Niklaas in België werd een 48-jarige man aangehouden en vijf locaties doorzocht. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch verdenkt de arrestanten behalve van beleggingsfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie van witwassen, verduistering, oplichting, het plegen van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.
 
Het duo is al langer middelpunt van civiele rechtszaken rond verdwenen beleggingsgeld van particuliere investeerders. Wilfred A. werd in augustus 2005 neergeschoten in zijn kantoor door een gedupeerde belegger, maar overleefde de schietpartij.
 
De aangifte van een groep beleggers in de zomer van 2006 was aanleiding tot het opzetten van een groot onderzoek. Het werkterrein van de verdachten strekte zich uit van Nederland tot België, Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Hong Kong, China, de Britse Maagdeneilanden en Panama. Tijdens de actie zijn administraties en computers in beslag genomen.
 
Speurwerk
 
Advocaat Hendrik Jan Bos, die 17 gedupeerde beleggers bij staat, toont zich verheugd over de aanhouding. 'De politie heeft verschrikkelijk veel speurwerk verricht. De onderneming was zeer complex opgezet. Het geld is de hele wereld rond gepompt. Soms werd het geld opgenomen en weer op een andere rekening gestort, om het spoor door te knippen.' De gedupeerde cliënten van Bos hebben claims op A. en B. van circa 700 duizend euro per persoon.
 
Wilfred A. is oud-vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vermogensbeheerders. Thijs B. was advocaat in Arnhem en richtte later een advocatenkantoor in China op. In 2005 trok de Autoriteit Financiële Markten AFM de vergunning in van een van de beleggingsbedrijfjes. De rechtbank Arnhem heeft onlangs bij tussenvonnis vastgesteld dat B. behalve als advocaat ook feitelijk betrokken was bij de bedrijven.
 
Het tweetal zou hun klanten op allerlei manieren - persoonlijk, maar ook via hun bedrijf - hebben aangezet geld te lenen en te investeren in bedrijven waarbij zij zelf waren betrokken. Gemene deler van deze bedrijven is volgens advocaat Bos het feit dat zij vroeg of laat in de problemen komen, omdat geld verdwenen is, bestuurders hebben gesjoemeld of een faillissement onafwendbaar bleek.
 
De belegger die Wilfred A. in 2005 neerschoot, de gepensioneerde tandarts Jos van S., werd veroordeeld tot vijf jaar cel.
 
(c) de Volkskrant