6-08-2004
 
Klachtencommissie DSI: Fortis schond de zorgplicht
 
Straf Fortis na duperen belegger
Door Walter Devenijns
 
Fortis Bank Nederland moet een gedupeerde leasebelegger schadeloos stellen. De bank moet 14.000 euro betalen, omdat in 1997 aan een 21-jarige vrouw risicovolle aandelenleasecontracten zijn verkocht, terwijl ze geen vaste baan had.
 
Fortis heeft inmiddels hoger beroep aangetekend, zo bevestigde een woordvoerster gisteren.
 
Volgens een uitspraak van het in Amsterdam gevestigde DSI, het instituut dat de klachten over de beurswereld behandelt, werden de leasecontracten onder de naam Vermogensversneller aan de jonge vrouw verkocht, terwijl ze geen inkomen, vermogen en beleggerservaring had.
 
Dat had niet gemogen, vindt DSI. De bank heeft daarmee de zorgplicht geschonden, want het meisje dat de erfenis van haar tante investeerde, was niet voldoende ingelicht over de risico's van de belegging, waarbij met geleend geld belegd werd op de beurs.
 
De reclamebrochure gaf een 'onvolledige en dus verkeerde voorstelling van zaken'.
 
Ook beantwoordt DSI de vraag negatief of de vrouw die na de beurskrach een groot deel van haar geld kwijtraakte, na het lezen van de folder had kunnen weten van de risico's.
 
,,Deze vraagt dient gezien de onvolledige en verhullende informatie in de brochure ontkennend beantwoordt te worden.'' Daarnaast was het leaseproduct ook nog ongeschikt voor de 21-jarige, want ze kon de aan de bank betaalde rente niet aftrekken van de belasting. Ze had immers geen belastbaar inkomen.
 
Het is voor zover bekend de tweede keer dat de DSI Fortis hard op de vingers tikt. Begin dit jaar werd bekend dat Fortis ingelegd geld grotendeels terug moest betalen aan een bejaarde man, omdat hij al zijn spaargeld in de risicovolle en later verliesgevende leasecontracten had gestoken. In hoger beroep werd Fortis niet-ontvankelijk verklaard.
 
De aandelenlease heeft in Nederland veel slachtoffers veroorzaakt. Na het uiteenspatten van de telecom- en internethype aan het eind van 2000 zakten de aandelenkoersen weg en daalden de waarden van de leaseportefeuilles dramatisch.
 
Tienduizenden beleggers bleven achter met schulden of raakten hun inleg kwijt. Marktleider Dexia Bank Nederland die ongeveer 400.000 contracten verkocht, heeft inmiddels bijna al zijn activiteiten in Nederland moeten staken door de aanhoudende juridische procedures van boze aandelenleasers.
 
© Algemeen Dagblad