Opnieuw nederlaag Aegon tegen beleggers
Van onze verslaggever
 
AMSTERDAM - De problemen van Aegon met in het verleden verkochte beleggingsproducten blijven de verzekeraar achtervolgen. De rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag dat Aegon-dochter Spaarbeleg de wettelijke zorgplicht tegenover de tienduizenden klanten heeft geschonden door ze vooraf niet te informeren over de risico’s van het aandelenleaseproduct Sprintplan.
 
‘Dit vonnis biedt een basis om op grootschalige wijze schadevergoedingen te gaan claimen bij Spaarbeleg’, zegt een woordvoerder van de Vereniging Consument & Geldzaken. De belangenorganisatie spande eind 2003 de zaak aan tegen Aegon-dochter Spaarbeleg.
 
Volgens de rechter heeft Spaarbeleg onrechtmatig gehandeld door bewust af te zien van het inwinnen van informatie bij de deelnemer. Daardoor kon de verzekeraar ongestraft financiële producten, zonder zich te bekommeren om de financiële positie, ervaring met beleggen en beleggingsdoelstellingen van de deelnemers.
 
Tussen eind 1997 en halverwege 2002 werden meer dan 120 duizend contracten van het aandelenleaseproduct Sprintplan afgesloten.
 
De meeste deelnemers aan de beleggingsconstructie verloren nagenoeg hun hele inleg. Volgens Anton Weenink, juridisch adviseur van de Vereniging Consument & Geldzaken, probeert de vereniging inmiddels voor twintigduizend beleggers hun contracten in het aandelenleaseproduct terug te draaien.
 
Aegon, dat in hoger beroep gaat, zegt dat de uitspraak in Utrecht geen nieuws bevat. ‘De uitspraak is is identiek aan die van een jaar geleden’, aldus een woordvoerder. Ook toen ging Aegon in beroep.
 
De zegsman wijst er verder op dat eventuele schadevergoedingen alleen in individuele gevallen kunnen worden vastgesteld. Dat betekent dat individuele gedupeerden vooralsnog weinig wijzer worden van het oordeel van de rechter.
 
Piet Koremans van de Vereniging PAL, een andere vereniging die opkomt voor gedupeerde beleggers, roept Sprintplan-klanten op hun contract bij de rechter aan te vechten. ‘Individueel procederen lijkt de enige optie. De kansen op succes groeien sterk.’
 
© de Volkskrant