Aegon krijgt geen inzage in alle Laboucherepaperassen
Donderdag 4 november 2004
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM, donderdag
       De eis van Aegon om inzage te krijgen in alle documenten over de aankoop van Bank Labouchere door Dexia is door de Amsterdamse rechter afgewezen. Aegon wilde naast het boekenonderzoek nog een hele bulk informatie verkrijgen die Dexia heeft ingewonnen, om aan te tonen dat Dexia bij de overname niet om de tuin is geleid. Volgens de rechter is het echter nog te vroeg om te bepalen welke informatie Dexia precies aan Aegon moet vertrekken in het slepende conflict tussen de twee partijen.
        Tegen de uitspraak, in een tussenvonnis, is geen hoger beroep mogelijk. Volgens de rechter moet ’verdere vertraging van het geding worden voorkomen’. Dexia en Aegon staan al bijna twee jaar lijnrecht tegenover elkaar omtrent de overname van Labouchere inclusief de inmiddels beruchte aandelenleaseportefeuille van Legio Lease.
       Dexia, dat begin 2000 zo’n € 900 miljoen neertelde voor het destijds goeddraaiende Labouchere, beschuldigt Aegon van bedrog bij de verkoop en eist vernietiging van de deal. De verzekeraar zou belangrijke feiten hebben achtergehouden en Dexia er bewust toe hebben gebracht een bedrijf te kopen met zulke grote gebreken, dat het een gevaar opleverde voor het complete Dexia-concern. De advocaat van Dexia sprak in september voor de rechter van een ’tikkende tijdbom’.
       Kort na de overname begonnen de aandelenleaseproducten, waarbij klanten met geleend geld naar de beurs gaan, grote problemen op te leveren: als gevolg van de dalende beurskoersen bleven klanten met vaak grote schulden achter. Talloze beleggers trachten tot op de dag van vandaag hun schade te verhalen bij Dexia. De van oorsprong Belgische bank moest een forse voorziening nemen voor alle schadeclaims en besloot dit jaar zelfs alle commerciële activiteiten in Nederland te staken. De bank concentreert zich op de afwikkeling van de aandelenleaseaffaire.
 
Het toenmalige kantoor van Labouchere aan
de Amsterdamse Keizersgracht.

FOTO: HANS PETERS
 
       Dexia reageerde gisteren opgelucht op de rechterlijke uitspraak. De bank bestempelde de eis van Aegon als een ’vertragingsmanoeuvre’. „Aegon mag best de due diligence (het boekenonderzoek) bekijken, maar zij wilden iedere e-mail en ieder kleinste papiertje ook kunnen inkijken”, aldus een woordvoerder. „We kunnen nu verder op de inhoud van de zaak.”
       Een zegsman van het verzekeringsconcern meent daarentegen dat slechts sprake is van uitstel, geen afstel. „De rechter neemt onze eis gewoon mee in de beoordeling van de brede zaak.” Hoogstwaarschijnlijk zal het nog vele maanden duren voordat de rechtbank tot een definitief oordeel komt. De volgende stap is op 16 december, als de hoofdrolspelers in het conflict zich bij de rechter moeten melden voor nader overleg.
 
Copyright De Telegraaf