Financiën houdt gelden Aegon in Nederland
 
Het ministerie van Financiën heeft zijn eerste grote succes geboekt in het behouden van de financiële sector. Op de valreep is voorkomen dat Aegon euro 40 mrd aan beleggingen in Ierland onderbrengt.
 
Aegon kiest na intensief overleg met Financiën Nederland als locatie voor het opzetten van een fiscaal vehikel waarin het euro 40 mrd aan beleggingen bijeenbrengt.
 
Financiën werkte actief mee om de fiscale belemmeringen hiervoor weg te nemen. Sinds dit voorjaar voert het ministerie een actief beleid om de uitstroom van Nederlands institutioneel vermogen naar fiscaal vriendelijke landen als Ierland en Luxemburg te stoppen.
 
Financiën is erin geslaagd een bijzonder beleggingsvehikel van Aegon door de buitenlandse fiscus erkend te krijgen. Het gaat hierbij om de zogenoemde 'asset pooling'. Aegon is de eerste verzekeraar die zowel de eigen beleggingen als de beheerde vermogens van particulieren en institutionele beleggers centraal gaat beheren. Dit brengt aanzienlijke efficiency- en schaalvoordelen met zich mee.
 
Een voorwaarde hiervoor is echter wel dat de fiscale voordelen die elke in te brengen activiteit afzonderlijk met buitenlandse overheden geniet, binnen de nieuwe structuur behouden blijven. Dat is voor Aegon nu het geval.
 
Beleggingspools
 
Aegon heeft twee jaar aan het project gewerkt en dreigde het miljardenvermogen naar Ierland te verhuizen. Pas anderhalve maand geleden gaven Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan dat de door Aegon voorgestelde structuur past binnen de versoepelde wet- en regelgeving.
 
'Wij zijn blij dat we de Nederlandse Aegon-gelden in Den Haag kunnen houden', zegt Erik van Houwelingen, directielid van Aegon Nederland in een gesprek met deze krant. 'Nederland heeft baat bij een sterke vermogensindustrie.'
 
Volgens een woordvoerder van Financiën werkt het ministerie er sinds dit voorjaar actief aan om Nederlandse beleggingspools door het buitenland te laten erkennen. 'We kregen uit het bedrijfsleven signalen dat er belemmeringen waren. We zijn intensief gaan praten met buitenlandse belastingdiensten om onze structuur binnen de bestaande belastingverdragen te laten gelden.'
 
Pensioen- en verzekeringsgelden
 
Plaatsvervangend directeur financiële markten Dirk Schoenmaker van het ministerie van Financiën stelde in juni in deze krant dat het 'een speerpunt van het ministerie is om Nederland tot een aantrekkelijke vestigingsplaats te maken voor de financiële sector'.
 
Volgens advocaat Ate van IJlzinga Veenstra van Clifford Chance, die Aegon bij de transactie heeft geadviseerd, 'zijn veel partijen bezig om vergelijkbare structuren op te zetten als die van Aegon'. 'Als Nederland zijn pensioen- en verzekeringsgelden binnen de eigen grenzen kan houden, geeft dat een grote impuls voor onze financiële industrie.'
 
Shell is op dit moment bezig om Nederlandse beleggingspools op te zetten voor alle internationale pensioendochters die het heeft.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad