Kopzorgen over schuld door leasen

Door PIM ROELOFS

Ontzettend 'besodemieterd' voelen Chris en Manda van Beuningen zich. De 'winstverdriedubbelaar' van Legio Lease wordt een drama. Terug van een busreis uit Wenen ligt er een dwangbevel op de mat. Weg spaargeld.

Slapeloze nachten hebben Chris en Manda van Beuningen (beiden 62 jaar) uit Weurt. De schuld die het echtpaar heeft bij de Dexia Bank, blijft oplopen. Bijna 11.000 euro dient het echtpaar aan de deurwaarder te betalen. En dat terwijl jarenlang elke maand 250 gulden werd overgemaakt. "We dachten een leuk bedrag te sparen voor later. De werkelijkheid is anders. We bouwden een schuld op", zegt Weurtenaar Van Beuningen.

Pakweg vijf jaar geleden vond het echtpaar een foldertje in de brievenbus over de winstverdriedubbelaar van Legio Lease/Aegon. Het foldertje hebben ze bewaard. De vooruitzichten waren rooskleurig. 'We zullen u het geheim stap voor stap verklaren', staat in het drukwerk. "Het geheim blijft een geheim. Duizenden mensen zijn er ingetrapt. Wij ook. Doordat we onjuist zijn voorgelicht", moppert Manda.

De eerste drie jaar betaalde het stel maandelijks 250 gulden. Ze werden gebeld en gevraagd of ze wilden doorgaan. Ze zouden inmiddels 25.000 gulden bezitten. "Ons werd gezegd dat we snel moesten beslissen. Nou, het klonk allemaal prima dus we deden het maar", zegt Chris.

Alles leek koek en ei. Tot het moment daar was dat de Van Beuningens gingen verbouwen. Ze wilden een tweede hypotheek op het huis nemen, maar die werd geweigerd door de bank. Het echtpaar had een schuld van 40.000 gulden. "We geloofden onze oren niet. Een schuld? Bij wie dan? Het bleek Legio Lease te zijn. Die had, zonder dat wij het doorhadden, geld op onze naam geleend. We waren boos en zijn direct gestopt met de betalingen", zegt Manda.

Navraag wees uit dat de twee er niet zo rooskleurig voorstonden als werd gesuggereerd. De aandelenmarkt was ingestort en het pakket dat voor het duo was gekocht, met daarin aandelen van Ahold, ING en de ABNAMRO, werd snel minder waard. "Plotseling bleek je ook geld te kunnen verliezen. Nooit is daar met ons over gepraat. We vroegen om uitleg, maar kregen geen antwoord. Ja, je kreeg een formulier waar je niet om vroeg", aldus Chris.

Consumenten klagen meer en meer over financiële instellingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) die toezicht houdt op banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen, ontving vorig jaar 5239 klachten. In 2002 werden ook 8000 klachten ontvangen over aandelenleaseproducten. Het aantal klachten in 2002 steeg met ruim 40 procent vergeleken met het jaar ervoor. Van de 8000 klachten over aandelenleaseproducten gingen er 7500 over Legio Lease, het omstreden beleggingsproduct dat Dexia Bank in 2000 overnam van Aegon.

Chris en Manda van Beuningen hebben zich aangesloten bij de stichting Leaseverlies. Een rechtszaak staat op stapel. Wanneer de zaak voorkomt, is onduidelijk. "Ik twijfel nu enorm. Wat moet ik doen? In termijnen afbetalen is zonde, want dan moet je een erg hoge rente betalen. Eigenlijk willen we de termijnbedragen van 250 gulden, inmiddels 114 euro, weer maandelijks betalen. Tot aan de rechtszaak. En dan horen we wel of de schuld wordt kwijtgescholden of niet. Maar Dexia geeft niet thuis. Het contact loopt nu via de deurwaarder", vertelt Chris.

De Van Beuningens overwegen het bedrag in één keer te betalen, bang dat ze zijn dat ze hun huis uitmoeten of dat de inboedel wordt verkocht. Maar als ze de 11.000 euro betalen, dan is hun spaarcentje voor de oude dag weg. "Alles waar ik jarenlang dag en nacht voor heb gewerkt", vertelt Chris, die bijna veertig jaar internationaal buschauffeur is geweest. Sinds twee jaar zit hij in de vut. "Ik ben net terug uit Wenen. Ik was met een oud-collega meegereisd. Ik had het helemaal gehad. Bij thuiskomst lag er weer een dwangbevel in de bus."

Vanwege de aandelenlease-affaire trof Dexia in december vorig jaar een voorziening van bijna 500 miljoen euro. Aan zo'n 250.000 cliënten werd een regeling aangeboden om de schuld af te kopen. Ook de familie Van Beuningen kreeg een brief.

Manda: "We zijn daar niet op in gegaan. Dexia wilde dat wij een handtekening zetten onder een verklaring waarin we afstand doen van juridische procedures. Nou, als je dat doet, dan kan je het dus helemáál vergeten. We zetten nooit meer een handtekening onder een brief van Dexia."

Een woordvoerder van de Dexia Bank Nederland wil niet ingaan op het geval van de familie Van Beuningen. "We gaan niet in op individuele gevallen", vertelt hij. Wel zegt hij het te betreuren dat mensen worden geconfronteerd met schulden. "Niemand kon zien aankomen dat de aandelenmarkt zou instorten. Maar dat de mensen zeggen onjuist te zijn voorgelicht, bestrijd ik. In het contract dat ze hebben ondertekend, staat dat ze effecten leasen en dat je winst, maar ook verlies kunt maken. Ik ga er vanuit dat je weet wat je tekent."

De Gelderlander 03-08-2003

Copyright © 2003 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden