'Schikking van aandelenlease voor iedereen'
 
Dexia loopt vooruit op ingaan wet
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Alle rechtszaken van aandelenleaseklanten tegen Dexia moeten stoppen. Dexia en de stichting Leaseverlies vragen het Gerechtshof daartoe de Duisenberg-schikking 'algemeen verbindend te verklaren'.
 
Met de stichting Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters doen Dexia en Leaseverlies in november bij het Gerechtshof in Amsterdam een beroep op de nieuwe Wet Collectieve Afhandeling Massaschade. Dit om hun gezamenlijk overeengekomen Duisenberg-schikking aan alle Dexia -klanten te kunnen opleggen, ook aan leaseklanten die niet zijn aangesloten bij deze organisaties.
 
De Wet Massaschade is vorige week aanvaard door de senaat en treedt 1 augustus in werking. De wet maakt het voor het eerst mogelijk dat rechters een schikking tussen een schadeveroorzaker en een belangenbehartiger voor alle betrokkenen verbindend verklaren.
 
De 100.000 aangeslotenen bij Leaseverlies en Eegalease ontvangen vandaag een brief waarin de stichtingen aankondigen dat het Gerechtshof wordt verzocht om de Wet Massaschade toe te passen op de Duisenberg-regeling. Begin 2006 wordt dan de beslissing van het Gerechtshof verwacht.
 
Dexia zegt dat een positieve beslissing de bank verlost van 'duizenden procedures'. Dexia heeft 350.000 leasecontracten lopen. Het voordeel van verbindendverklaring voor gedupeerden is volgens Leaseverlies dat de Duisenberg-regeling een wettelijke basis krijgt met onafhankelijk toezicht.
 
Sinds een week verzoekt Dexia rechters leaseprocedures op te schorten met verwijzing naar de komst van de Wet Massaschade. In deze brieven houdt Dexia procederende klanten tegelijk voor dat de bank - conform de Duisenberg-regeling - betaling van alle leasetermijnen en betaling van een derde van de mogelijke restschuld opeist.
 
Advocaat Maarten de Vries, die ontevreden leaseklanten bijstaat, meent dat Dexia en Leaseverlies leaseklanten de keuze ontnemen om voor de rechter hun gelijk te halen. Dat vindt hij 'schandalig'. Hij kondigt aan een algemeenverbindendverklaring van de Duisenberg-regeling te zullen aanvechten.
 
Ook advocaat Harm Jan Tulp, die gedupeerden bijstaat, zal een verbindendverklaring aanvechten omdat hij betwijfelt 'of Leaseverlies een representatieve organisatie is'. Dexia en Leaseverlies stellen dat een simpel briefje aan de rechter volstaat om onder een algemeenverbindendverklaring uit te komen.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad