DSI blundert met guldens
Van onze verslaggever Merijn Rengers

AMSTERDAM - De klachtencommissie van de effectenbranche DSI heeft steken laten vallen in een vonnis over het beleggen met geleend geld. DSI verwisselde euro's met guldens, waardoor de klager een schadevergoeding misliep.

DSI stelde vorige week in een bindend advies dat de AEX-index tussen februari 1997 en mei 2002 daalde van 737 punten naar 480 punten. Deze berekening bevat een fout. De AEX-index werd in 1997 namelijk in guldens berekend, en in 2002 in euro's. In werkelijkheid steeg de index dus fors in deze periode.

De klachtencommissie - die zegt niet te kunnen reageren - zou wel schadevergoeding hebben uitgekeerd, als er met de correcte AEX-stand zou zijn gerekend.

Er zijn meer fouten gemaakt. De voorzitter van deze commissie, hoogleraar Edgar du Perron, zegde namelijk ongeveer twee weken voor de zittingsdatum toe dat hij geen adviezen meer zou geven over dit soort geschillen. Reden daarvoor is het feit dat Du Perron zitting heeft in de Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA), die bemiddelt tussen boze leasebeleggers en aanbieders als Dexia en Aegon.

Du Perron behandelde de klacht toch, omdat hij al ingeboekt stond, en de zaak inhoudelijk zou verschillen van zijn werkzaamheden voor de CGA, zegt Jerre de Jong, secretaris van de commissie.

De uitspraak werd woensdag verwijderd van de site van DSI en daar donderdag weer op teruggeplaatst, onder een andere nummer en onder het kopje 'advies', waar het brancheinstituut het vonnis in eerste instantie tot 'effectenlease' rekende. Dat is een andere naam voor aandelenlease - het dossier waar Du Perron zich niet meer mee zou bemoeien.

© de Volkskrant