Helpers René van den Berg nu op de korrel
 
AMSTERDAM (DFT) - De juridische strijd rondom de verdwenen 125 miljoen euro van wonderbelegger René van den Berg breidt zich uit als een olievlek. Deze week zijn ook de eerste 'rayonhoofden' die geld binnenhaalden voor de Hilversummer door beleggers aansprakelijk gesteld. Hen wacht beslag op hun bezittingen. 
 
De gerichte actie wordt volgens De Telegraaf geleid door de advocaat Bob van der Goen uit Soest. Hij wil zo vermogen achterhalen waar de curator van de wonderbelegger niet bij kan: die kan alleen zoeken bij Van den Berg. 
 
Volgens Van der Goen zijn inmiddels vijf rayonhoofden geďdentificeerd: "Zij worden nu aansprakelijk gesteld". Naar schatting van de curator van de failliete Van den Berg hebben in totaal tien personen onder kennissen ’beleggers’ geworven, met de belofte van torenhoge rendementen tot wel 10 procent per maand. 
 
De adjudanten gaven nieuwe beleggers kant-en-klare schuldverklaringen van Van den Berg, compleet met diens handtekening. Het document was verder voorzien van vermoedelijk een initiaal van de wederverkoper en de vermelding: ’speciale actie René’. "Mijn cliënten staken in februari op advies van een buurtgenoot 30.000 euro in beleggingen die op 21 april met 20 procent winst zouden worden uitgekeerd. Dit rayonhoofd is aansprakelijk gesteld, een deel is nu terug". 
 
De advocaat meent dat de rayonhoofden verantwoordelijk waren voor een aanzienlijk deel van de verdwenen 125 miljoen. "In elke buurt in het Gooi zat er een. Iedereen probeerde aan anderen te verdienen. Ze verhieven René van den Berg tot mythische hoogte. Alleen wie geluk had mocht investeren en mee naar een van zijn presentaties". 
 
De advocaat wil de rayonhoofden aanpakken omdat zij illegaal voor belegger speelden, colportage verrichtten en zij zich schuldig hebben gemaakt aan piramidespelen. 
 
"Het geld dat ze binnenhaalden werd als rendement aan anderen uitgekeerd. Zo bleef de motor draaien. Aangezien zíj het geld binnenhaalden, zijn zíj verantwoordelijk. Bij hen valt geld te halen, ze wonen allemaal in een huis". 
 
De curator van Van den Berg, A. van Hees, beaamde gisteren dat beleggers die de dupe zijn van tussenpersonen, zélf deze mensen aansprakelijk moeten stellen. "Mijn reikwijdte beperkt zich tot de bezittingen van Van den Berg. We zoeken nog steeds naar het geld, maar er is nog steeds niet meer dan 130.000 euro". Tot op heden zijn er 1441 gedupeerden. 
 
Onder hen, zo blijkt kadasterstukken, bevindt zich ook de broer van Pieter Lakeman, die bedrijven de maat neemt op ethische vraagstukken. Paul Lakeman uit Baarn verstrekte in februari 800.000 euro aan Van den Berg, waarvoor hij in ruil een hypotheek kreeg op het huis van de Hilversummer. Van den Berg zelf zit nog steeds vast. 
 
© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.