AFM legt DSB voor 120.000 euro aan boetes op
 
AMSTERDAM (AFN) -  De Autoriteit Financile Markten (AFM) heeft DSB Bank voor 120.000 euro aan boetes opgelegd. Volgens de toezichthouder heeft de bank, eigendom van AZ-voorzitter Dirk Scheringa, fouten gemaakt bij aanvragen van hypotheken en bij de advisering aan klanten over risico's voor de consument.
 
Dat maakte de AFM woensdag bekend. De boetes zijn op 5 mei al opgelegd, maar nu naar buiten gebracht. De financiële waakhond liet in maart weten onderzoek te doen naar mogelijke fouten bij leningen die door DSB bank waren verstrekt nadat consumenten daarover aan de bel hadden getrokken. De AFM zei toen dat er ,,relatief veel signalen en klachten'' waren binnengekomen over producten en adviezen van het bankconcern.
 
De AFM stelt vast dat DSB Bank bij de beoordeling van hypotheekaanvragen beoordelingscriteria hanteert die niet zijn vastgelegd om te voorkomen dat consumenten met te hoge kredieten worden opgezadeld. Deze criteria zorgen er volgens de toezichthouder voor dat werknemers van de bank alle ruimte hebben om hoge en risicovolle kredieten naar eigen inzicht te behandelen. Voor deze praktijk heeft DSB een boete van 96.000 euro gekregen.
 
Boete
 
De AFM heeft DSB ook nog een boete van 24.000 euro opgelegd, omdat de bank bij adviezen aan consumenten in verschillende gevallen onvoldoende informatie heeft ingewonnen over de doelstellingen van de klant en risico's die hij wil lopen. Daarmee heeft de bank de Wet op het financieel toezicht overtreden.
 
De Stichting Hypotheekleed, die namens gedupeerden een collectieve claim voorbereidt tegen DSB, reageerde verheugd. ,,Wij zijn hier heel blij mee. Het bevestigt dat klanten onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd. DSB heeft onrechtmatig gehandeld. Deze boetes zetten ons een eind in de goede richting'', stelde Bert Oude Middendorp, initiatiefnemer van de stichting.
 
Stichting Hypotheekleed vindt dit een goed moment om de politiek bij de kwestie te betrekken. ,,Wij gaan aan de bel trekken. Zo'n dertig tot veertig gezinnen dreigen hun huis uitgezet te worden. Er moet een collectieve oplossing komen'', aldus Oude Middendorp. Volgens hem zouden de aangesloten gedupeerden met een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro schadeloos zijn gesteld. DSB stelde woensdag de boetes aan te zullen vechten bij de rechter. De bank zegt het oneens te zijn met de interpretatie van de toezichthouder.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.