Dexia: elf rechters voor 22.000 zaken
 
24 juni 2008
Amsterdamse rechters krijgen het de komende tien jaar druk met Dexia-zaken. Naar schatting moeten 22.000 zaken één voor één behandeld worden door de rechters. De gedupeerden in de Dexia aandelen-lease zaak moeten misschien wel tien jaar wachten op een beslissing, zeggen juristen. "Justitie wilde het centraal in Amsterdam afhandelen. Maar als de capaciteit onvoldoende blijkt, dan behouden wij ons het recht voor de zaken elders in het land aan te brengen. Dat mag in consumentenzaken." Volgens de rechtbank Amsterdam zal het allemaal zo'n vaart niet lopen.
 
Veel benadeelden - zo'n 165.000 beleggers - kozen eieren voor hun geld en schikten al eerder met Dexia. Vele beleggers gingen niet akkoord met een schikking en willen nu voor de rechter hun gelijk, en een hogere schadevergoeding, halen. Het resultaat: een geschatte werklast van 22.000 rechtszaken voor de handelskamer van de rechtbank in Amsterdam.
Dat is veel werk. "Als het in dit tempo doorgaat, zal het nog zeker tien jaar duren," zegt een woordvoerder van Leaseproces, het juristenkantoor dat de rechtszaken voor de gedupeerden bij de rechtbank aanbrengt. Naast de 18.000 zaken die nog op de plank liggen, zijn er nog eens 2000 gecompliceerde dossiers die een aparte afhandeling behoeven met hulp van een advocaat.
 
Taskforce
De rechtbank Amsterdam heeft een speciale taskforce, bestaande uit elf rechters, in het leven geroepen om de zaken zo snel mogelijk door de justitiële molens te draaien. In een speciaal daarvoor ingerichte vleugel van het oude kantoor van Houthoff Buruma aan de Parnassusweg worden wekelijks vijftig tot zeventig zittingen gehouden.
Over de dreigende donkere wolk van 20.000 zaken aan de horizon, maakt de rechtbank zich nog niet meteen druk. Een woordvoerder zegt dat er nog niets zeker is over de grote aantallen die nu genoemd worden. "Wij hebben momenteel nog minder dan 3800 zaken liggen. En de hele affaire is nog in ontwikkeling. Onlangs nam de Hoge Raad een besluit dat ervoor zorgde dat er drieduizend minder lease-zaken behandeld hoeven te worden. Er komen nog meer uitspraken."
Hij vervolgt: "We moeten nog maar afwachten hoeveel het er worden. Bovendien is er de mogelijkheid zaken door een andere rechtbank, zoals Utrecht, af te laten handelen. Maar het gaat daarbij om de competentie van de rechter."
 
Strategie
Directeur Ger van Dijk van Leaseproces noemt deze afwachtende houding van de rechtbank "een strategie" om extra ingehuurde en opgeleide rechterlijke mankracht niet weer onverrichter zake naar huis te hoeven sturen, mocht de zakenlast meevallen door de uitspraak van de Hoge Raad na de zomer, in een andere massaschadezaak. Van Dijk denkt dat er straks twintig tot dertig extra rechters nodig zijn, als er ten minste niet geschikt wordt. "Onze intentie is om circa 20.000 zaken aan te brengen. Wij hebben met justitie overlegd over de vraag hoe we dat het beste konden doen. Zij wilden het centraal in Amsterdam afhandelen. Maar als de capaciteit onvoldoende blijkt, dan behouden wij ons het recht voor de zaken elders in het land aan te brengen. Dat mag ook in consumentenzaken," aldus Van Dijk.
 
De aandelen-lease zaak begon in 2002 toen beleggers flink het schip in gingen door beleggingen met geleend geld. De rendementen vielen tegen door het slechte beursjaar. Daardoor kwamen vele beleggers met een schuld te zitten in plaats van winst. Deze winst had de gemaakte schuld op de lening af moeten dekken, maar die winst bleef uit.
 
Mogelijk komt er zelfs nog meer Dexia-werk bij voor de rechterlijke macht. Veel Dexia-gedupeerden hebben nog een uitstaande schuld bij de bank. Het Haags incassobureau EDR dreigt met rechtszaken als de schuldenaren geen betalingsregeling willen treffen. Volgens het Platform Aandelen Lease, dat gedupeerden vertegenwoordigt, willen de mensen wel betalen, maar kunnen zij dat niet. Het zou gaan om vele duizenden vorderingen.
 
Bron : http://www.advocatie.nl/page?1,2827