De Duisenberg-regeling

Voor Dexia is de Duisenberg-regeling een prima regeling. Stelt u zich even voor: op het leeuwendeel van de effectenleasecontracten die nu nog uitstaan, staat een forse restantschuld. In veel gevallen is die restantschuld zodanig hoog dat de klant dit bedrag niet – in elk geval niet in één keer – kan ophoesten. Veel van deze bedragen zullen voor Dexia uiteindelijk oninbaar blijken. Het wegstrepen van deze bedragen is in zo’n geval een sigaar uit eigen doos: feitelijk wordt er niets weggegeven, want de vordering had toch al moeten worden afgeschreven. Sterker nog, in die gevallen waarin de klant nog een deel van de restantschuld moet betalen, is vanuit Dexia bezien sprake van een meevaller. De klant is echter in alle gevallen zijn inleg kwijt.

Voor de klant kan de Duisenberg-regeling in sommige gevallen uitkomst bieden. Te denken is aan contracten met relatief lage bedragen, zodat procederen al snel te duur wordt. Ook kan men denken aan gevallen waarin de klant de emotionele belasting van de zaak niet langer aankan; in dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn de regeling maar te accepteren.

Indien u twijfelt of u er verstandig aan doet om te gaan procederen of akkoord moet gaan met de Duisenberg-regeling, kunt u contact opnemen met een van de deelnemers uit het samenwerkingsverband.

Waarom verweer?

Het voeren van verweer is juist voor uw eigen zaak van groot belang.

Het moet naar onze mening volledig aan de benadeelden, aan u dus, zelf zijn een eventuele regeling te accepteren. Daarbij moeten zij niet aan allerlei nieuwe verplichtingen en termijnen worden onderworpen. Hoofdregel moet zijn dat benadeelden pas zijn gebonden, als zij hun wil daartoe hebben geuit en niet dat zij zijn gebonden, tenzij ze hebben aangegeven de regeling niet te willen.

Wat als er geen verweer word gevoerd?

Stel dat er geen verweer wordt gevoerd; niet door ons en niet door andere organisaties. In dat geval zal het Hof Amsterdam de Duisenbergregeling verbindend verklaren. Velen zullen dan gebruik maken van de opt outregeling, zodat ze tegen Dexia kunnen blijven procederen voor de inleg. Maar de rechter zal met de Duisenbergregeling, juist als zij verbindend is verklaard, rekening houden, hetgeen de kans op een beter resultaat in uw eigen procedure verkleind.

Voordat u zich aanmeldt

Voor allen die zijn aangesloten bij PAL zal er verweer worden gevoerd. Deze personen hoeven zich dus niet via deze website aan te melden, maar zullen door PAL worden benaderd. Bent u niet aangesloten bij deze organisatie en wenst toch deel te nemen aan het verweerschrift, kunt u zich via deze website opgeven. U kunt uw vrijwillige bijdrage overmaken op 491326432 t.n.v. Inzake Duisenbergverweer te Waspik

Indien u in een procedure bent verwikkeld dient u bij uw (juridische) belangenbehartiger na te gaan of er namens u verweer wordt gevoerd. Indien er namens u geen verweer zal worden gevoerd, kunt u zich op deze website daarvoor aanmelden. Als u nog niet in een procedure bent verwikkeld, kunt u zich aanmelden.

Indien u besluit om zich aan te melden, zal uw naam op de lijst van belanghebbenden worden genoemd. U wordt dus zelf géén partij in de WECAM procedure. Indien u uit eigen naam een individueel verweerschrift wenst in te dienen, zal u daartoe zelf het initiatief moeten nemen.