BELEGGERS MET GELEEND GELD IN PROBLEMEN
DOOR FORSE DALING BEURS.

Dat Legio-Lease in 1998 al wist dat hun klanten met hun producten - beleggen met geleend geld- grote risico's liepen bij dalende beurskoersen, blijkt uit dit artikel in deze FiscAlertMagazine van november 1998.

Quote:

" Sommige beleggers met geleend geld in problemen door forse daling beurs."



Het artikel gaat over de buitensporige risico's van beleggen met geleend geld.

Wanneer men via een bank met effectenkrediet geld leent en de waarde van de daarmee gekochte aandelen niet voldoende tegenwaarde meer heeft (dekkingstekort), kan men tijdens een crisis door de bank gedwongen worden (marginverplichting) om de aandelen op het dieptepunt van de markt te verkopen.

Quote:

"Zelfs verkoop van alle aandelen leidt in dat rampscenario niet tot oplossing van het dekkingsprobleem.''[Men blijft met een grote schuld zitten]



De vraag blijft daarom ook gerechtvaardigd waarom Legio-Lease hun eigen klanten niet hebben gewaarschuwd of een voorziening voor hen hadden getroffen.

Men kan dus nu ook niet zeggen dat zij er niet aan gedacht hebben. Nee, zij hebben zo blijkt willens en wetens hun contractanten laten stikken. (Zij gingen ervan uit dat de tijd de beste putoptie was herinner ik mij nu uit het interview met Wim Brouwer van Bank Labouchere.)

Opmerkelijk is zeker hun 'onverschillige' uitspraak aan het eind van dit artikel:

Quote:

''Beleggers die aandelen leasen hebben dit probleem niet. Zij kunnen hun aandelen gewoon aanhouden in afwachting van betere tijden en worden niet gedwongen om tegen lage koersen te verkopen. Hier staat wel tegenover dat het rentepercentage bij aandelenleasing aanmerkelijk hoger is dan het effectenkrediet.''




Klanten moeten dus flink betalen voor de oplossing met een torenhoge leenrente. In de praktijk betekende dat het verlengen van het contract en dat aan Legio-Lease daarmee nog meer rente betaald moest worden om erachter komen dat dat ook niet hielp.

Iedereen weet inmiddels toch beter.


Okerene